Terugblik op 2019 én het voorbije decennium in pretparkland

Home / Brakesection Magazine / Jaargang 6 (2019) / #4 (December 2019) / Terugblik op 2019 én het voorbije decennium in pretparkland
Terugblik op 2019 én het voorbije decennium in pretparkland

2019 in Europa: ongetemder dan ooit

2019 was een mooi jaar in pretparkland, en zeker ook in België en Europa: zo kregen we in België nieuwe topattracties als Fury in Bobbejaanland of Popcorn Revenge in Walibi Belgium, en opende Bellewaerde haar eigen Aquapark. In Nederland kwam dankzij de ombouw van de oude houten achtbaan Robin Hood naar Untamed de eerste RMC-achtbaan naar de lage landen, en volgens velen meteen ook één van de allerbeste in zijn soort. Nederland opende in 2019 ook nog drie kinderachtbanen in even veel kleine parkjes, waarvan zelfs één als bij-attractie bij een pannenkoekenrestaurant.

Pretparkcontinent Europa kende buiten de Benelux in 2019 ook een aantal nieuwe hoogtepunten, waaronder in de eerste plaats natuurlijk de kolossale 62,8 meter hoge RMC-achtbaan Zadra, die samen met nog twee andere nieuwe achtbanen geopend werd in Energylandia in Zator, Polen. Hiermee werd Energylandia met vijftien werkende achtbanen de onbetwiste achtbaanhoofdstad van Europa, nu voormalig leider Europa-Park er ‘slechts’ dertien bezit, en het in Turkije gelegen Wonderland Eurasia er voorlopig slechts in slaagt om negen van haar zestien gebouwde achtbanen te laten werken (uiteraard voor zover we dit park tot Europa rekenen, gezien het geografisch gezien in het Aziatische deel van Turkije ligt). Maar zelfs mocht dat park daar ondertussen in slagen, dan nog zal Energylandia twee nieuwe achtbanen openen in 2020 en daarmee de teller op zeventien laten staan. Daarmee zal het park dan op gelijke hoogte komen met Cedar Point en Canada’s Wonderland, en slechts twee achtbanen verwijderd zijn van het wereldrecord van negentien achtbanen, dat vandaag op naam van Six Flags Magic Mountain (Californië) staat.

Andere vermeldenswaardige achtbanen die in 2019 in Europa openden zijn Linnanmäki’s Taiga, een multilaunchcoaster van Intamin, door velen lovend beschreven als “Taron met inversies”, en ook Mirabilandia’s Desmo Race, een dubbele powered coaster van Maurer Rides, waarbij je op een moto gezeten – die je overigens zelf kan besturen – over een spectaculair monorailparcours scheurt.

Voor de enige nieuwe houten achtbaan in Europa in 2019 was onze eigen Plopsagroep verantwoordelijk, die met Wilkolak (Pools voor nota bene … Weerwolf) een bijna-kopie van Heidi: The Ride neerzette in Polen. Ook heropende de gigantische houten achtbaan Colossos in Heide Park als Colossos: Kampf Der Giganten, dit na een stilstand van bijna drie jaar en een uitgebreide renovatie.

Er zijn nog eervolle vermeldingen voor Mystic in Walibi-Rhone-Alpes, een Gerstlauer Infinity Coaster met drie inversies, en ook Dynamite in Freizeitpark Plohn, een Mack achtbaan van het type van Lost Gravity in Walibi Holland, ook met drie inversies. Tenslotte mag ook het nieuwe waterpark van Europa-Park, Rulantica, met ondermeer zeventien waterglijbanen, niet vergeten worden, toch ook een mijlpaal in de ontwikkeling van Europa’s grootste pretpark.

Na de nillies… de tens!

Nu we op 31 december 2019 niet alleen het jaar afgesloten hebben maar ook het decennium 2010-2019 is het een goed moment om even terug te blikken op wat dit laatste decennium ons

opgebracht heeft in pretparkland en meerbepaald ook op het gebied van wat velen van ons het meeste passioneert: achtbanen.

Als we terugdenken hoe het pretpark- en achtbaanlandschap in Europa eruit zag in 2010, dan kunnen we alleen maar stellen dat …

Lees het volledige artikel in Brakesection Magazine December 2019Klik hier om dit nummer te bestellen.