Skim-out – Alton Towers Waterpark

Skim-out – Alton Towers Waterpark

Waterparken hebben veel gemeen met pretparken: glijbanen in alle vormen en maten nemen er de rol van achtbanen in, je wordt er helaas ook geconfronteerd met wachtrijen en ze zijn vaak gethematiseerd om je in een andere (meestal tropische) wereld te brengen. En waar de ‘brakesection’ de achtbaan tot stilstand brengt zodat het nakeuvelen kan beginnen, vervult de ‘skim-out’ (een korte strook water aan het einde) een gelijkaardige rol voor de glijbanen.


In deze nieuwe rubriek laten we je daarom kennismaken met de opvallendste waterparken in Europa. Sommige zijn ontstaan als uitbreiding bij een bestaand pretpark, andere zijn op zichzelf staande trekpleisters voor waterratten op zoek naar de volgende adrenalinekick. Mag de spits afbijten: het Alton Towers Waterpark.

Alton Towers staat bekend als één van de meest vooraanstaande pretparken in het Verenigd Koninkrijk en, zeker in de jaren ’90, van heel Europa. Wat iets minder bekend is, is dat Alton Towers ook een resortbestemming is met drie hotels, een vakantiepark, een minigolfparcours en dus ook een waterpark.

Een duik in de geschiedenis
Dankzij het succes van een eerste hotel, dat in 1996 de deuren opende, ontstonden al snel plannen voor een tweede. Na het vrij statige Alton Towers Hotel, dat in het teken stond van de fictieve uitvinder en ontdekkingsreiziger Sir Algernon Alton, mocht het nieuwe hotel wat meer buiten de lijntjes kleuren. Het werd een tropisch Caraïbisch getint gebouw, dat vlak naast het bestaande hotel werd opgetrokken. Opnieuw werd architectenbureau Nichols Brown Webber ingeschakeld, dat later voor de Merlin-groep ook hotels voor Lego-parken mocht ontwerpen.

Het nieuwe hotel moest nog een tweede belangrijke functie vervullen. In het Alton Towers Hotel was een recreatief, gethematiseerd zwembad met de naam Pirate’s Lagoon. Door zijn beperkte grootte was het verplicht om een tijdslot te reserveren, maar tegelijk was het eenvoudige bad niet spannend genoeg voor het publiek van Alton Towers. Een en ander werd opgelost door in het nieuwe hotel meteen een volwaardig waterpark met glijbanen te openen. De voormalige Pirate’s Lagoon werd omgevormd tot de Alton Towers Spa.

Oorspronkelijk zou het waterpark de naam Splash Landings krijgen, gelegen in het Calypso Springs Hotel. Begin 2003, enkele maanden voor de opening van het hotel, moest Alton Towers het roer omgooien, wegens juridische problemen met die laatste naam. Het hotel kreeg uiteindelijk de naam Splash Landings, terwijl het waterpark door het leven ging als Cariba Creek. Die naam bleek uiteindelijk ook geen lang leven beschoren, want nog geen tien jaar later kreeg het park zijn huidige, ietwat droge naam: Alton Towers Waterpark.

Vernuftige loodgieterij
Splash Landings wordt ook wel het eerste ‘waterhotel’ van Europa genoemd en dat is meteen te merken zodra je het terrein betreedt. …

Lees het volledige artikel in Brakesection Magazine #1 2021. Klik hier om dit nummer te bestellen.