Rondleiding door… – Aqualantis in Energylandia

Rondleiding door… – Aqualantis in Energylandia

Er lijkt geen rem te staan op de uitbreidingsdrang van Energylandia. Het tempo waarin het Poolse park de investeringen aaneenrijgt, kan als een soort ultiem bewijs van de werkzaamheid van Energy 2000 worden gezien, het energiedrankmerk van eigenaar Marek Goczał. Met een niet onbelangrijk duwtje in de rug van de Europese Unie opende Energylandia in de zomer van 2021 alweer zijn zestiende én zeventiende achtbaan. In tegenstelling tot de ‘prille’ beginjaren – het park is amper negen jaar oud – wordt het thema rond de attracties alsmaar belangrijker. Het themagebied Aqualantis is méér dan alleen wat glimmend achtbaanstaal.  

Met twee achtbanen geleverd door Vekoma en decoratie van de hand van Jora Vision is Aqualantis bijna een Nederlands onderonsje. Hoewel. De Italianen van Zamperla mochten ook een bescheiden bijdrage leveren, met niet minder dan zes opvulattracties. Tel er nog een bootvaart bij van een stevig formaat, en je hebt een themagebied vanjewelste, waarna alle denkbare parken zichzelf een welverdiende rustpauze van enkele jaren zouden gunnen. Maar die vlieger gaat niet op voor Energylandia, want daar wordt alweer druk aan een nieuw themagebied gebouwd, Sweet Valley, dat naar verwachting komend jaar moet openen. Maar laten we niet op de zaken vooruitlopen, want eerst geven we je een rondleiding door Aqualantis!  

Op verkenning naar Aqualantis 

Een slecht geïnformeerde bezoeker zou de toegang tot Aqualantis volledig kunnen missen tijdens een dagje Energylandia, maar de doorgewinterde pretparkfanaat weet dat hij bij lanceerachtbaan Formuła de ietwat verborgen voetgangerstunnel moet nemen op weg naar de nieuwste themagebieden van het park. Hier wandel je eerst Smoczy Gród binnen, het middeleeuwse themagebied rond RMC-achtbaan Zadra. Deze zone was al een mooie stap in de richting van een degelijke en meer coherente thematisering ten opzichte van de ‘oude’ delen van het park, maar het nieuwe Aqualantis legt de lat nog een tikje hoger.  

Via een pad achter familieachtbaan Frida loop je langzaam maar zeker de legendarische stad Aqualantis binnen. Volgens het door Jora Vision uitgewerkte concept leefden de inwoners van deze stad in harmonie met de natuur en de zee, totdat een reusachtige vloedgolf de stad verzwolg en naar de bodem van de oceaan verbande. Gelukkig voor ons heeft een team van onderzoekers een indrukwekkend pompsysteem gebouwd dat de stad opnieuw wist droog te leggen zodat we de kans krijgen om deze intelligente beschaving met onze eigen ogen te aanschouwen…

Lees het volledige artikel in Brakesection Magazine #3 2022. Klik hier om dit nummer te bestellen.