Pistolen en popcorn. Interactieve attracties nu en in de toekomst.

Home / Brakesection Magazine / Jaargang 5 (2018) / #3 (Augustus 2018) / Pistolen en popcorn. Interactieve attracties nu en in de toekomst.
Pistolen en popcorn. Interactieve attracties nu en in de toekomst.

België en Nederland  

De interactieve attracties in België en Nederland in pretparken zijn niet talrijk, maar toch zitten er best enkele bijzondere tussen. Laten we beginnen met de allereerste echte shooter op het Europese vasteland: El Paso Special. De klassieker opende in 1988 in Bobbejaanland. Met een pistool in de aanslag moet je de verschillende doelwitten raken om zo de props te laten bewegen. Dit is de vorm van interactiviteit waarmee we het meest vertrouwd mee zijn. In 2003 zagen we een geüpdatete versie van dit type attractie openen in het toenmalige Six Flags Belgium. Wellicht de beste darkride van België en tot op heden nog steeds een pareltje. We hebben het natuurlijk over Challenge of Tutankhamon, een attractie die zich onderscheidt in België gezien het de enige is met trackless voertuigen. Verder hebben we in Comics Station nog enkele types: een rondrit met passieve schietvoorwerpen rond de Smurfen, een schiettheater rond Lucky Luke en een speciale Saloon met spelletjes rond datzelfde personage.  

Wat Nederland betreft, is het aantal interactieve attracties beperkter. In Avonturenpark Hellendoorn is er Discovery Club, voorheen gekend als Château Christal. Opnieuw kunnen we hier een verschil opmerken. Hier leggen namelijk ronde karretjes het parcours af, waarin je elk aan één van de vier kanten plaatsneemt. Verder is er Symbolica in de Efteling dat interactieve elementen heeft toegevoegd aan hun darkride. Afhankelijk van welke toer je neemt, zal je muziek kunnen maken, duelleren of de kleur van een diamant veranderen. Daar stopt het een beetje qua interactieve attracties in zijn klassieke soort in de Nederlandse pretparken. 

Wat we wel nog moeten meerekenen als interactieve attracties, zijn de splash battles. Door te schieten op doelwitten worden bepaalde elementen in de attractie geactiveerd of gedesactiveerd. In België hebben we Banana Battle in Bobbejaanland, waar er zeker nattigheid verzekerd is. Ook Plopsaland De Panne heeft met Wicky The Battle een natte rondrit in zijn aanbod. Walibi Holland heeft dan weer de Splash Battle, één van de eerste in zijn soort. Zo hebben we de meeste interactieve attracties in de buurt op een rij gezet. 

Dark Rides 

Vóór El Paso Special was er in Europa een andere darkride met een interactief element. In Chessington Worlds of Adventures opende in 1987 een dark ride genaamd The Fifth Dimension. Als bezoeker ging je op ruimtereis waar je plots verloren raakte in een futuristische wereld vol monsters. De climax was…

Lees het volledige artikel in Brakesection Magazine Augustus 2018Klik hier om dit nummer te bestellen.