Over de plas – Dolly / Bobbejaan

Home / Brakesection Magazine / Jaargang 7 (2020) / #1 (Februari 2020) / Over de plas – Dolly / Bobbejaan
Over de plas – Dolly / Bobbejaan

Dolly Parton en Bobbejaan Schoepen, wat heeft dit onwaarschijnlijke muzikale duo met elkaar gemeen? Een vergelijkend portret van 2 iconische artiesten die beiden hun eigen pretpark hadden. 

Het komt voor zover wij konden terugvinden maar tweemaal in de wereld voor dat een zanger(es) zijn of haar naam heeft verleend aan een pretpark: Dolly Parton (°1946) verleende haar naam aan Dollywood en Bobbejaan Schoepen (1925-2010) creëerde Bobbejaanland. We mogen dan ook van een behoorlijk unicum spreken dat één van deze twee parken zich in ons eigen Belgenlandje bevindt. Bobbejaan Schoepen en Dolly Parton hebben elkaar overigens ook persoonlijk gekend (zie foto). Ze zijn beiden countrymuziek-artiesten en ontmoetten elkaar tijdens één van de tournees van Bobbejaan in de Verenigde Staten. Bobbejaan had een grote fascinatie voor de USA en kwam dan ook al sinds de jaren 40 in de Verenigde Staten terecht, toen Dolly nog een baby was die opgroeide in de bergen vlakbij het huidige Dollywood. Ze traden ook beiden op in de iconische zaal “Grand Ole Opry” in Nashville. Bobbejaan is overigens de enige Belg die daar ooit heeft mogen optreden, wat toch wel iets betekent. Nashville, Tennessee is overigens het absolute hart van de country-muziek. Het heeft zijn eigen Broadway, ook wel “Honky Tonk Highway” genoemd, met tientallen multi-level bars met live countrymuziek op elke verdieping, en dit heel de dag en avond door. Ook is er een Country Walk Of Fame, waar Dolly Parton al lang haar ster verdiend heeft. Die van Bobbejaan konden we jammer genoeg niet terugvinden. 

Elk zijn park in 1961 

Bobbejaan stichtte zijn Bobbejaanland in Lichtaart in 1961 omdat hij het beu was om met zijn band steeds te moeten rondreizen. In plaats daarvan kocht hij een moeras in Lichtaart, richtte hij daarop een theaterzaal op met maar liefst 1.200 zitplaatsen, waar de mensen naar hem zouden komen kijken in plaats van omgekeerd. Om de mensen langer te entertainen bouwde hij daarnaast een zwemvijver met een strand van 2,2 kilometer waar gaandeweg een speeltuin en veel later de mechanische attracties hun intrede deden. 

ertussen opende in de prachtige heuvelachtige bossen van de Smoky Mountains nabij Pigeon Forge, Tennessee een kleine toeristenattractie genaamd de Rebel Railroad. Het was een lokale stoomtrein die een tochtje door de heuvels maakte en stopte bij een saloon met een smid en een winkel. Terwijl de mensen op de trein zaten werden er echter aanvallen gesimuleerd van Union soldaten, boeven en indianen. In 1970 werd een Log Flume toegevoegd en het park veranderde ook verschillende keren van naam, waaronder Silver Dollar City (niet te verwarren met het huidige Silver Dollar City park). Pas in 1986 zette Dolly Parton, ondertussen wereldster, haar naam onder het park, wat vanaf dan door het leven ging als Dollywood. 

Dollywood kan profiteren van de nabijheid van het zeer drukbezochte Great Smoky Mountains National Park, één van de meest beroemde nationale parken van het Oosten van de Verenigde Staten. Jaarlijks bezoeken maar liefst 11 miljoen bezoekers het park, bijna 3 miljoen ervan bezoekt ook Dollywood. Dollywood is overigens dubbel zo groot als Bobbejaanland: 61 hectare versus 30 hectare in Bobbejaanland. 

Daar waar Bobbejaanland vooral in de late jaren 70 en de 80 enorme succesjaren beleefde op attractie- en coasteraanbod, heeft Dollywood die revolutie veel later meegemaakt. Zo kreeg Bobbejaanland al in 1976 een Schwarzkopf Wildcat en in 1979 de Looping Star en nog een derde achtbaan van Schwarzkopf. In 1982 kwam daar nog de Vekoma Wervelwind bij, in 1987 de Air Race, nu Dream Catcher, in 1989 de Revolution, nu Mount Mara.  

Dollywood had eigenlijk enkel Blazin’ Fury uit 1978, een zelfgebouwde combinatie van een wat vage doch vrij lange mijn-darkride in een houten coastertrein met enkele abrupte en stevige drops op het einde. Vanaf 1989 kwam daar een bescheiden Arrow mijntrein bij. Met deze 2 zeer bescheiden achtbanen stelde Dollywood het gedurende het grootste deel van de jaren 80 en 90, terwijl Bobbejaanland toen al een bloeiend park was met zeer veel attracties en 4 achtbanen. 

Dollywoodmoest het echter tot maar liefst 1999 stellen zonder echt grote achtbaan: de Tennessee Tornado, een achtbaan die uiteinderlijk de laatste grote creatie bleek van Arrow Dynamics. Op de baan raas je, na een enorme drop van 40m, door een tunnel en tegen 101 km/u door drie intense vertical loops alvorens met volle gas in de remmen te slaan. Opmerkelijk voor deze Arrow-achtbaan is dat ze heel soepel loopt. Het doet ons doet beseffen dat het jammer is dat deze bouwer ter ziele is gegaan. 

Na 2000 is de geschiedenis heel wat positiever uitgedraaid voor Dollywood dan voor Bobbejaanland: hoewel Dollywood vandaag de dag slechts één achtbaan meer bezit dan Bobbejaanland (9 versus 8), is de kwaliteit ervan niet te vergelijken. We doen toch een poging en roepen een winnaar uit in elke categorie. 

Bobbejaanland versus Dollywood: The Battle 

De indoor coaster: Revolution versus Blazing Fury 

Beide banen – hoewel uit een ander decennium – hebben een hoge nostalgie-factor bij de fans. Blazing Fury heeft uitgebreidere doch donkere decors, maar de achtbaan van Revolution is toch veel spectaculairder. Blazing Fury is wel onverwachter en heeft ook bochten naar rechts. Al bij al toch een punt voor Revolution: 1-0. 

Lees het volledige artikel in Brakesection Magazine Februari 2020Klik hier om dit nummer te bestellen.