Onbekend? Onbemind! – Conny-Land

Home / Brakesection Magazine / Jaargang 7 (2020) / #3 (Juni 2020) / Onbekend? Onbemind! – Conny-Land
Conny-Land Cobra

Conny-Land is zonder twijfel het bekendste pretpark van Zwitserland, maar zo’n uitzonderlijke prestatie is dat niet. Ondanks dat het Alpenland bekendstaat om zijn gerenommeerde achtbaanfabrikanten, zijn rollercoasters op het grondgebied zelf erg dun gezaaid. Cobra in Conny-Land is veruit het bekendste exemplaar, waarvoor het park nota bene bij een Russische fabrikant ging aankloppen. Deze shuttlecoaster is wel een uitstekend voorbeeld van de vele unieke attracties in Conny-Land, die handig gebruikmaken van de beperkte beschikbare ruimte.

Conny-Land ligt in Lipperswil, in het Zwitserse kanton Thurgau, niet ver van de Duitse grens bij het Bodenmeer. Zijn naam dankt het park aan Konrad ‘Conny’ Gasser, lid van een bekende circusfamilie, die het park in 1983 oprichtte. Samen met zijn vrouw Gerda vormde hij in de jaren ’60 de acrobatie-act The Tongas. Later traden ze op met dolfijnenshows. In het in 1982 door hen opgerichte Circus Conelli spelen acrobaten de hoofdrol, terwijl de voorstellingen met zeedieren uiteindelijk een thuis vonden in Conny-Land, waar ook steeds meer geïnvesteerd werd in allerlei attracties. Conny Gasser overleed eind 2007 tijdens een hartoperatie; zijn vrouw Gerda stierf enkele maanden later. Hun kinderen Roby en Nadja zijn nu eigenaar van het park.

Dolfijnen en zeeleeuwen
Het dolfinarium was in de beginjaren van Conny-Land de belangrijkste trekpleister. Niettemin bekommerden dierenrechtenactivisten zich al sinds de jaren ’90 om het lot van de tuimelaars en dit protest begon steeds luider te klinken. Toch investeerde het park in 2002 nog in een nieuwe openluchtlagune waar dagelijks dolfijnenshows plaatsvonden. Na de dood van twee dieren in één week tijd in november 2011 kreeg de reputatie van Conny-Land opnieuw een flinke knauw. Een dierenarts van het park werd veroordeeld wegens…

Lees het volledige artikel in Brakesection Magazine Juni 2020. Klik hier om dit nummer te bestellen.