Nieuw – Objectif Mars

Nieuw – Objectif Mars

In Frankrijk vinden we één van de meest unieke pretparken in Europa: Futuroscope. Het park focust zich al sinds de opening in 1987 op cinematografie, audiovisuele technieken en multimedia. Binnen de attractiebranche is Futuroscope een buitenbeentje: het aantal “klassieke” rides is er beperkt. Talrijke 3D- en 4D-cinema’s en een observatietoren sieren al langer de plattegrond, maar het zou tot 13 juni 2020 duren vooraleer een echte achtbaan het aanbod zou verrijken – de standaard butterfly-attractie rekenen we uiteraard niet mee. ‘Objectif Mars’ heet de nieuwste publiekstrekker. Maar ook nu koos het park niet voor een doorsnee rollercoaster.

Bovendien contacteerde het futuristische park nabij Poitiers geen kleine naam voor het leveren van de achtbaan. De keuze viel op Intamin waardoor de de verwachtingen voor Objectif Mars meteen torenhoog lagen. Voor een bedrag van 22 miljoen euro bouwde de Liechtensteinse fabrikant een bijzondere attractie vol met speciale elementen. Een buitengewone coaster hoort nu eenmaal bij een ongewoon park als Futuroscope.

Twee jaar in de maak
Helemaal nieuw was de aankondiging van een achtbaan voor Futuroscope niet. Al in 2018 startten de bouwwerken voor dit project. Ruim een jaar vóór de voorziene opening zagen de eerste schetsen zelfs al het daglicht. Op dat moment ging de achtbaan nog gedekt onder de werknaam ‘Project Kepler’. Sindsdien is bekend dat passagiers een bezoek zouden brengen aan een ‘space academy’ in de nieuwe attractie.

Geen “echte” ruimtereis dus, wel een reeks proeven waarbij je zou kunnen ondervinden wat het zou zijn om met een raket doorheen het heelal te reizen. In het najaar van 2019 kondigde Futuroscope de iets blitsere naam ‘Objectif Mars’ aan (wat zoveel wil zeggen als ‘Bestemming Mars’), en lichtten ze meteen tipje van de sluier over de ervaring van de nieuwe publiekstrekker. Wie plaatsneemt in de attractie krijgt te maken met allerlei gesimuleerde fenomenen die echte astronauten ook te verwerken krijgen tijdens een ruimtereis, gaande van reizen tegen een gigantische snelheid, tot gewichtloosheid en elektromagnetische velden. Dat klinkt best spectaculair!

Gelanceerde spinningcoaster
Maar of die mooie beloftes zich ook vertalen in een knappe achtbaan, dat is een andere vraag. De korte …

Lees het volledige artikel in Brakesection Magazine #6 2020. Klik hier om dit nummer te bestellen.