Niet te missen… – Water coasters

Niet te missen… – Water coasters

Wat als een shoot-the-chute of een boomstamrivier een kindje zou krijgen met een klassieke stalen achtbaan zonder inversies? Die vraag werd reeds gesteld in de jaren 80 van vorige eeuw. In 1985 werd namelijk de eerste water coaster die naam waardig geopend in het ondertussen ter ziele gegane Odakyu Mukogaoka Yuen (Kanagawa, Japan) onder de naam ‘Adventure Coaster’. De naam van de producent is evenwel verloren gegaan. Big Timber Log Ride, terug te vinden in Enchanted Forest (Oregon, Verenigde Staten), werd geopend in 1996 en is voor veruit het grootste deel van het traject een standaard log flume, maar heeft aan het einde van het parcours een kort achtbaanelement alvorens de finale verfrissende duik in te zetten. De allereerste water coaster die moderne pretparkbezoekers ook echt als waterachtbaan zouden herkennen, betreft Journey to Atlantis in SeaWorld Orlando (Florida, Verenigde Staten), die opende in 1998. Mack Rides lijkt op basis van onderstaande lijst zowat hofleverancier te zijn voor dit type achtbaan, maar heeft zeker geen monopolie. Voor de volledigheid zullen ook attracties van het type supersplash opgenomen worden. Power splashes, zoals bijvoorbeeld Pulsar in Walibi Belgium laten we even buiten beschouwing. Hoogste tijd om bij deze broeierige zomermaanden een verkwikkende duik te nemen in de wondere wereld van de waterachtbaan!  

Journey to Atlantis – SeaWorld Orlando (Verenigde Staten)  

Zoals in de inleiding al aangegeven werd de eerste water coaster van de hand van Mack Rides opgeleverd in 1998 in SeaWorld Orlando in Florida. Ondanks haar ondertussen respectabele leeftijd blijft het één van de best aangeklede waterachtbanen ter wereld. De baan start met een magnifiek, tot in de puntjes uitgewerkt indoor dark ride-gedeelte tot aan de eerste lifthill, die zich nog steeds indoor bevindt. Eenmaal buiten volgt een bocht van 180 graden naar links en wederom een kettingheuvel. Een nieuwe bocht naar links leidt een eerste indrukwekkende, en vooral natte, afdaling in. De bootjes worden daarna voortgestuwd richting een nieuwe heuvel, waarna nogmaals van een amusant dark ride-gedeelte genoten kan worden. Een afdaling in het donker, met het nodige bochtenwerk, en een finaal abrupt contact met het wateroppervlak zijn de kers op de taart.  

In 2004 werd overigens nog een tweede water coaster met de naam Journey to Atlantis geopend in een SeaWorld-park, meer bepaald in SeaWorld San Diego (Californië, Verenigde Staten). Ook dit keer werd Mack Rides ingeschakeld. Deze achtbaan in San Diego heeft evenwel geen dark ride-secties, maar kan uitpakken met een unieke lift in de centrale toren van het hoofdgebouw die de bootjes op de juiste hoogte brengt voor de laatste dolle afdaling van het parcours. Ook al oogt het Atlantis-gebouw van het park in Californië niet zo indrukwekkend als de versie van Florida, het blijft toch een prachtig stukje pretparkarchitectuur en een duidelijk herkenningspunt in het park. Een groot onderhoud in 2018 zette de baan in zeer felle kleuren, die het mythische en archaïsche aspect van de attractie toch wat naar beneden halen.  

Storm Coaster – Sea World (Australië)  

Storm Coaster uit 2013 is ook van Mack rides. De buitenkant van deze attractie is leuk aangekleed naar het thema stormweer met onder andere omgewaaide palen, gestrande boten en containers. Maar vooral het indoorgedeelte met het station en de finale afdaling van Storm Coaster is indrukwekkend. Ondanks het feit dat zowel de statistieken als de naam en het kleurenpatroon niet meteen hoogvliegers zijn, is deze baan een topper tijdens een trip naar Sea World in Queensland…

Lees het volledige artikel in Brakesection Magazine #1 2022. Klik hier om dit nummer te bestellen.