Niet te missen… – Powered coasters

Niet te missen… – Powered coasters

Sommige achtbaanfans zouden ze liever vergeten en vaak wordt er een beetje minachtend over gedaan: de powered coaster ofte de gemotoriseerde of aangedreven achtbaan. De meeste van deze powered coasters maken gebruik van één of meerdere elektromotoren die gevoed worden door een sleepcontact dat zich beweegt over de rails van de achtbaan in kwestie. De bekendste voorbeelden van powered coasters zijn ongetwijfeld de draken-achtbaantjes van Zamperla, die letterlijk in tientallen – waarschijnlijk zelfs honderden – parken en op kermissen teruggevonden kunnen worden. In een enkel geval werd zo’n achtbaan zelfs aangedreven door een dieselmotor! Dat was onder meer het geval bij Dragon Flyer in het ter ziele gegane Camelot Theme Park (Verenigd Koninkrijk), overigens alweer gesloten sinds 2012. Een ander voorbeeld dat in dit artikel niet nader bekeken zal worden, zijn hybride attracties die een beetje op een achtbaan lijken, zoals de Harley Quinn Crazy Coaster in Six Flags Discovery Kingdom (Verenigde Staten).

Ondanks de wat controversiële aard van dit soort beestjes zijn er nog steeds genoeg powered coasters die de moeite waard zijn om in dit artikel hun opwachting te maken. Laat je meevoeren op een vrij gezapig tempo – waarbij je je hopelijk toch even kunt laten verrassen door de lijst met achtbanen die hieronder de revue zal passeren.

De Draak – Plopsaland De Panne, België 

Beginnen doen we in België. Er is meer dan één powered coaster terug te vinden in ons land, maar in vergelijking met Bob Express in Bobbejaanland (beide zijn overigens een Blauer Enzian-model van Mack Rides) is De Draak niet alleen hoger, maar ook een pak beter gethematiseerd. Zowel het treinstation als de wachtrij zijn immers in (en voor een klein deel rond) een indrukwekkend kasteel met een lengte van 80 meter voorzien. Daarbij komt nog dat het traject van deze baan de loop van de nabijgelegen log flume (oorspronkelijk ‘Het Kasteel van Koning Samson’ gedoopt, maar tegenwoordig ‘Dino Splash’ geheten) maar liefst zeven keer kruist. De snelheid van deze draak is dan weer niet om over naar huis te schrijven.

Max & Moritz – Efteling, Nederland

Max & Moritz is niet alleen de jongste telg uit deze lijst (officieel geopend op 20 juni 2020), maar is bovendien de eerste en enige duellerende powered coaster ter wereld (of toch alleszins van de hand van Mack Rides, zie ook Desmo Race hieronder). Deze duellerende achtbaan kwam op de plaats waar tot voor kort de Bobbaan gesitueerd was. Een groot stuk van het originele stationsgebouw is alleszins, als eerbetoon, mee verwerkt in het huidige hoofdgebouw. Wie kennis heeft van de kwajongensstreken van Max & Moritz, ontsproten uit het brein van Wilhelm Busch, zal veel referenties ontdekken langsheen de wachtrij en in het station. Al moet er toegegeven worden dat voor deze achtbaan in de Efteling gewerkt werd met een origineel verhaal rond de belhamels. Zowel het blauwe gedeelte (Max) als het groene gedeelte (Moritz) hebben overigens een lengte van zo’n 300 meter en een topsnelheid van om en bij de 36 km/u. Een uitgebreid verslag van deze baan vind je terug in de editie van juni 2020 van Brakesection Magazine…

Lees het volledige artikel in Brakesection Magazine #3 2021. Klik hier om dit nummer te bestellen.