Halloween 2017 in België

Halloween 2017 in België

Bobbejaanland: 5 spookhuizen, 3 scarezones, 2 sensationele shows en 4 nocturnes

Bij Bobbejaanland zijn er maar liefst vier nieuwigheden, waarvan de grootste nieuwigheid een compleet nieuw spookhuis is genaamd ‘Sonar’. Het verhaal speelt zich af in het jaar 2273, waar constante zure regen en radioactieve straling op aarde een ware ravage hebben aangericht en ervoor hebben gezorgd dat de wereldbevolking uitstierf of veranderde in vleesetende mutanten. Een onderzeeër blijkt de enige uitweg naar een leefbare wereld. Plots krijg je echter problemen met de mutanten. Je komt dus in een verwoeste/verroeste duikboot terecht die bewoond wordt door wezens met weinig menselijke kenmerken. Sonar zal vij minuten duren, zal zes acteurs bevatten en werd gebouwd in samenwerking met Del Dracco Entertainment, die ook al eerder ‘The Doll Factory’ en ‘Bazaar Bizarre’ bouwden. De laatstgenoemde spookhuizen zijn trouwens dit jaar ook opnieuw van de partij.

Verder kan je natuurlijk ook de permanente escaperoom ‘Nightmare Motel’ bezoeken of het doolhof ‘The Bug Escape’. Wat de scarezones betreft, zijn er behalve ‘Ghost Town’ ook 2 nieuwe gebieden, waaronder één zone gebaseerd op de beroemde Mexicaanse Dia De Los Muertos (die in Mexico plaatsvindt op Allerheiligen en Allerzielen), en een andere getiteld ‘Childhood Fears’ – deze laatste is enkel open tijdens de nocturnes – waarbij de grootste nachtmerries uit je kindertijd tot leven komen. Hierbij kom je te weten wat er gebeurt met kinderen die echt stout waren.

Verder mag je je aan twee halloweenshows verwachten, zijnde ‘Cabalgata de Las Calaveras’, eveneens gebaseerd op Dia de Los Muertos, en een nieuwe editie van het ‘Fear Theater’, waarin Aaron Crow je een adembenemende combinatie van magie en stunts belooft.

In Bobbejaanland zijn alle spookhuizen behalve het permanente Nightmare Motel (€5) gratis inbegrepen in je toegangsticket.

Walibi Belgium: 7 spookhuizen, 5 scarezones en 8 nocturnes

Walibi trekt rond deze periode gemiddeld ongeveer 300.000 bezoekers die zich komen amuseren samen met de meer dan 300 monsters: het is dus het grootste halloweenevenement van België, maar ook het drukste. Walibi splitst haar feest op in twee gedeelten: het meer voor families geschikte daggedeelte, tot 17u, en het gedeelte na 17u, waarbij monsters, zombies en andere slechteriken het park gedurende een twilight-parade geleidelijk aan “overnemen” en vanaf 18u het park helemaal in hun macht hebben. Alles wordt afgesloten met een mystiek vuurspektakel, tijdens de acht nocturnes omstreeks 22u.

Behalve de reeds vroeger bestaande zes spookhuizen ‘Lumberjack’, ‘Mine Blast’, ‘Villa 13’, ‘Project Invazion’, ‘Quarantine’ en de op het eiland gelegen ‘Blood Bar’ is er ook een nieuw spookhuis genaamd ‘Bloc H’.

Bij ‘Bloc H: Welcome To Hell’ kom je in een gevangenis terecht waaruit het onmogelijk lijkt om te ontsnappen. De gevangenen zijn misschien niet zo onschuldig als ze lijken. Of wacht, wie was er nu opgesloten, de gevangenen of de bezoekers?

De nieuwe scarezone ‘District H’ sluit aan bij dit thema en laat de vastgeketende gevangenen de mogelijkheid om een luchtje te scheppen – uiteraard onder beveiliging. Hekken en prikkeldraad verhinderen een mogelijke ontsnapping en bewakers lopen er rond met een zweep, klaar om ongehoorzame gevangenen te berispen. Of zullen ze ook de bezoekers durven aanvallen?

Ook aan het bestaande spookhuis ‘Quarantine’ is dit jaar een ‘Quarantine Zone’ toegevoegd, een “besmette zone”, een verlaten vuilnisbelt, te betreden op eigen risico.

Verder zijn er nog de scarezones ‘Gaz Town’ en ‘Metamorphobia’. Voor kinderen komt er overdag ook een minder griezelig ‘Mini Monster Land’. Voor wie een beetje schrik heeft is er trouwens een ‘Anti-monsterbadge’ beschikbaar aan de infobalie of in de kidszone, waardoor de monsters je – een beetje – met rust zullen laten.

Bij Walibi Belgium zijn de spookhuizen apart betalend (€3 tot €5 per spookhuis). Enkel in het eerste halloweenweekend, op 14 en 15 oktober, zijn alle spookhuizen behalve Blood Bar gratis toegankelijk. Indien je niet houdt van lange wachtrijen kan je ook overwegen een RIP-pass aan te schaffen aan €25 tot €45 per persoon naargelang de dag, bovenop de entreeprijs wel te verstaan, waarmee je versnelde toegang krijgt tot de spookhuizen en eenmalig tot vijf gewone attracties. Voor €50 tot €75 krijg je behalve versnelde toegang tot de spookhuizen eveneens onbeperkt versnelde toegang tot de gewone attracties. Voor een comfortabel bezoek aan het grootste halloweenevenement van België haal je dus wat extra geld uit je portemonnee.

Bellewaerde: 4 spookhuizen, 2 scarezones en 7 nocturnes

Bellewaerde heeft ook traditioneel een erg leuk Mexicaans getint halloweenevenement genaamd “Halloween – Fiësta Mortal” onder leiding van Don Eduardo de los Muertos, die trollen, heksen, zombies, dokters en krankzinnige kampeerders meebrengt. Er zijn zes nocturnes voorzien tot 21u op 21, 28, 31 oktober en 1 en 4 november en één speciale nocturne “Halloween Night” op 27 oktober van 18 tot 23u. Bovenop de gewone halloweenattracties wordt het aanbod uitgebreid met twee muziekpodia, ‘Mexican Mainstage’ en ‘Scream Stage’, waar bekende DJ’s van Topradio en Fun Radio passende muziek zullen draaien.

Er zijn de reeds bestaande spookhuizen ‘Freaky Forest’ met heksen en ‘Hospital Fa(n)tal’ waar elke operatie stukken van mensen kost. Dit jaar is er ook een nieuw Horror District gemaakt met daarin de nieuwe spookhuizen ‘Mortal Mine’, waar je door een enge mijnschacht dwaalt, en ‘Camping Corpse’, een camping vol lijken en bloeddorstige mijnwerkers. Deze laatste twee spookhuizen beloven een pak heftiger te zijn dan normaal naar Bellewaerde-normen en zijn dan ook bedoeld voor fans van hevige mazes en angstaanjagende scenes. Deze laatste twee spookhuizen zullen ook betalend zijn (€5 voor één of €9 voor beide samen, bovenop de toegangsprijs).

De scarezones ‘Death Village’ en doolhof ‘The Maze’ beloven de bezoekers ook de nodige schrik te bezorgen.

En verder

Natuurlijk zijn er ook halloweenevenementen in de Belgische pretparken, maar zonder (nieuwe) spookhuizen. Zo heeft Plopsaland De Panne een eerder bescheiden halloweenevenement. Uiteraard heeft dit te maken met het feit dat zij zich meer richten op kinderen. Zo is het park versierd met honderden spoken, strobalen en pompoenen gedurende de herfstvakantie. Verder zijn er vijf Ketnet-halloweennocturnes met afsluitend vuurwerk voorzien op 30 en 31 oktober en op 1, 2 en 3 november waarbij de attracties in het donker toegankelijk zullen zijn tot 19u.

Plopsa Coo sleurt er dan weer haar Dino’s bij en organiseert ‘DinoWeen’, waarbij heksen de controle over de dinosaurussen hebben overgenomen om krachtige soep te kunnen maken van de dino-eieren en de dino-rangers wanhopig op zoek zijn naar hun dino’s in het park.

Ten slotte kan je ook in het mooie Pairi Daiza terecht voor halloweennocturnes tussen 28 oktober en 3 november, telkens van 10-21u, voor vuurwerk- en goochelspektakels, voodoo-dansvoorstellingen in het Afrikaans gedeelte en speciale halloweenmenu’s. In Pairi Daiza krijgen de dieren tijdens Halloween verrassingspompoenen met daarin lekkere hapjes voorgeschoteld. Je kan tijdens de halloweendagen ook uitzonderlijk angstaanjagende dieren als slangen, kakkerlakken, wandelende takken en reuzenduizendpoten bekijken zonder glas tussen jezelf en de dieren, uiteraard onder begeleiding van een verzorger.