Dossier – Vlucht met de Deense Vuurvogel: Fønix

Dossier – Vlucht met de Deense Vuurvogel: Fønix

Afgelopen zomer van 2022 was Denemarken plots the place to be voor pretparkfans: het gebeurt dan ook niet elk jaar dat in het land één van de meest geanticipeerde coasters van het jaar opent. Denemarken is een klein land maar bezit desondanks wel twee van ’s werelds meest beroemde pretparken: Tivoli Gardens en het originele Legoland, behalve nog een aantal andere thema- en pretparken. Toch is het eerder uitzonderlijk dat er in dit rustieke land attracties van wereldformaat komen te staan. Daar is sinds dit jaar weldegelijk verandering in gekomen. Met de slogan “Danmarks absolut største, hurtigste og højeste”, met andere woorden, de grootste, de snelste én de hoogste achtbaan van Denemarken, liet Fårup Sommerland (spreek uit: Fooroep) er geen twijfel over bestaan: ze zouden gaan voor een topcoaster die alle andere Deense achtbanen zou overtreffen! 

Onze redactie mocht Fønix, en de rest van Fårup Sommerland, gaan testen op een ietwat frisse zomerdag. Een gedetailleerde ritbeschrijving én een exclusief interview met de ontwerper van deze baan volgen in dit artikel!  

Wie ooit al eens in Fårup Sommerland geweest is, weet dat het al meteen bij aankomst een speciaal parkje is: je betaalt hier namelijk meteen je entreetarief bij het oprijden van de parking, en dit voor alle inzittenden van de auto. Eens je je auto geparkeerd hebt, kan je dus zonder verdere ticketcontrole of toegangspoortjes meteen het park inwandelen en genieten van alles wat het park te bieden heeft! 

Fårup Sommerland heeft wel een enigszins onlogische indeling, want het centrum van het park is eigenlijk de parking, en de attracties liggen daar een beetje aan drie zijden rond geschikt. Je kan echter de parking niet gebruiken om van het éne deel naar het andere deel van het park te gaan en moet dus steeds de lange wandelweg helemaal langs de ingang passeren, een smalle corridor. Daardoor liggen de attracties aan de linkerzijde van de parking zeer ver van die aan de rechterzijde van de parking en dien je alle paden heen en terug te bewandelen. Een opmerkelijke keuze qua parklay-out. 

Wanneer je links gaat bij het binnenkomen, ga je vrijwel meteen een kindergebiedje binnen met een kleine kinderachtbaan van Zamperla: Pindsvinet. Verderop in dit parkdeel wordt het gelukkig een stuk spannender met Falken, een al bij al vrij bescheiden S&S-woodie uit 2004 met een hoogte van twintig meter en een topsnelheid van 75 km/u. Jammer genoeg heeft deze baan door de jaren heen veel comfort verloren in de bochten, want het is wel een zeer leuke lay-out. De topper in dit parkdeel is zeker en vast Orkanen, een fantastische Suspended Family Coaster van Vekoma uit 2013 met de nodige thrillfactor door het feit dat je met je benen los boven een meertje en een moerasgebied scheert. De first drop bevat zelfs een tunnel dwars door het water! Orkanen was trouwens de eerste baan van dit model, dat Vekoma ondertussen al maar liefst tien keer gekloond heeft (met nog twee extra klonen in opbouw zullen er dus binnenkort minstens dertien identieke banen zijn van dit type!)…

Lees het volledige artikel in Brakesection Magazine #4 2022. Klik hier om dit nummer te bestellen.