Dossier – Legoland in België

Dossier – Legoland in België

Het is alweer een hele tijd geleden dat er in België nog eens een nieuw pretpark opende. In 2005 opende Plopsa Indoor Hasselt en in 2016 opende Comic’s Station, wat ondertussen alweer gesloten is en omgebouwd wordt tot een indoor Plopsa-pretpark. Maar voor een groot outdoor pretpark moeten we al terug naar 1975, waar Walibi als laatste grote Belgische pretpark zijn deuren opende. De aankondiging van Merlin Entertainment dat men voor een nieuw Europees Legoland-park een site in Gosselies nabij de luchthaven van Charleroi had gekozen als voorkeurlocatie, deed bij vele Belgische pretpark- en Legofans de harten dan ook sneller slaan! Hoewel het nog niet zeker is dat het park er ook effectief zal komen – haalbaarheidsstudies zijn nog aan de gang in samenwerking met Sogepa, de eigenaar van de grond – willen we toch al even dromen over hoe dit park er mogelijks zal komen uit te zien en wat we mogelijks mogen verwachten van Belgiës 7de outdoor pretpark.

Van Madurodam tot Miniland
Het originele Legoland opende in 1968 in Billund in het rustige en landelijke hart van Denemarken, vlakbij de originele Lego-fabriek. Het park werd destijds geopend door Godtfred Kirk Christiansen, één van de zonen van Ole Kirk Christiansen, de uitvinder van het wereldberoemde Legoblokje, die het bij opening 5,7hectare groot park – vlak naast zijn frabriek gelegen – als ultieme manier zag om het speelgoed te promoten. In de vroege jaren ’60 – dus voor de opening van het park – kreeg de fabriek al zo’n 20.000 bezoekers per jaar, die daar onder andere grote legomodellen konden komen bewonderen, onder andere voor speelgoedwinkels en beurzen. Het idee voor een heel ‘land’ gemaakt uit Legoblokjes kreeg hij nadat hij tijdens een bezoek aan Nederland het bekende miniatuurpark Madurodam had bezocht (geopend in 1952). Dagny Holm, een neef van Godtfred, ontwierp voor zijn nonkel het zogenaamde Miniland, tot op vandaag nog steeds de hoofdattractie van Legoland Billund en van elk Legoland ter wereld. Het park bleek sinds zijn opening op 7 juni 1968 een enorm succes: het openingsseizoen werd afgesloten met maar liefst 625.000 bezoekers! Ondertussen is het originele park uitgebreid tot zo’n 18 hectare en heeft het 10 gethematiseerde gebieden. Het park krijgt nu gemiddeld bijna 2 miljoen bezoekers per jaar!

Het prille begin van de expansie: Sieriksdorf
Het succes bleef echter niet beperkt tot het ene park in Billund en in 1973 opende er al een tweede vestiging: Legoland Sierksdorf, in het Noorden van Duitsland gelegen op zo’n 3uur rijden van het originele. Dit park werd echter in 1976 al terug gesloten en heropende in 1977 als Hansaland, in 1987 omgedoopt tot het huidige Hansa-Park, beide reïncarnaties moesten het echter zonder Legoblokjes stellen.

In 1996 werd opnieuw een volwaardig Legoland geopend: Legoland Windsor in het Verenigd Koninkrijk, tot op heden het naar oppervlakte grootste Legoland. Een derde Legoland volgde in 1999 in Californië, en in 2002 mocht Duitsland opnieuw een vestiging van Legoland ontvangen, dit keer in het Zuiden van het land, nabij Günzburg.

In 2005 verkocht de Lego Group, die tot dan toe de parken beheerde, 70% van de aandelen van haar pretparken aan investeringsgroep The Blackstone Group, die vanaf dan het management van de parken in handen gaf van Merlin. Enkele jaren later kwam er een ware investeringsboom op gang, en werden in ijltempo Legoland parken in zowat heel de wereld uit de grond gestampt: zo kregen Florida, Maleisië, Dubai en Japan in de afgelopen jaren een eigen park, en opent er dit jaar een Legoland in New York en een Legoland waterpark in Gardaland. Voor de komende 2 jaar staan nog maar eens vier Legolanden op de planning, allemaal in Azië: één in Zuid-Korea en drie in China! En dan hebben we het nog niet over de 15 Legoland Discovery Centres die ondertussen ook geopend zijn: het betreft hier kleinschaligere indoor-attracties gebaseerd op Lego, het betreft hier eerder indoor-speltuinen, vaak met één darkride als topattractie. Van deze laatste zou er dit jaar eentje moeten openen nabij de pier van Scheveningen in Den Haag. De Legoland-keten is dus een ongezien en steeds groter wereldwijd succes.

Het Belgische park wat op de planning staat voor opening omstreeks 2026 is echter een full-outdoor park! Concrete plannen voor hoe het park er precies zal komen uit te zien zijn nog niet beschikbaar, maar we durven toch al eventjes in onze glazen bol kijken in dit artikel en blikken vooruit op wat we denken te kunnen verwachten van ons Belgische Legoland!

Legoland Belgium
Net zoals in alle Legolanden, zal je binnenkomen via een uit reusachtige Legoblokken opgebouwde entry gate met daarop in blokkige letter LEGOLAND Belgium: een vrolijk allegaartje van kleurige verschillende soorten typische Legoblokjes aangevuld met zogenaamde minifigs (lego figuurtjes), Lego vlagjes, Lego tandwielen etc, telkens in uitvergrootte vorm. Daarna zal je – wellicht via een soort main-street of inkomzone – terechtkomen in de Belgische versie van Miniland. Hier zullen we ongetwijfeld enkele bekende modellen zien die ook in andere parken staan, maar ook een aantal beroemde gebouwen uit België die uniek zullen zijn voor deze locatie. Wellicht worden ook enkele andere nabij gelegen Europese landen betrokken. De Minilanden in Lego zijn bij elk Legoland-park uniek en voor groot en klein erg fascinerend, want ze bevatten behalve allerlei herkenbare gebouwen ook steeds heel veel humoristische details, veel animatie, geluiden, rondrijdende voertuigen et cetera en vaak ook wat educatieve uitleg. In elk Legoland zijn de miniland-gedeelten ook uniek en ze worden vaak uitgebreid met nieuwe maquettes. Voor ons Belgische park gokken we …

Lees het volledige artikel in Brakesection Magazine #1 2021. Klik hier om dit nummer te bestellen.