Dossier – Kondaa

Dossier – Kondaa

Uitgetest en Interview met Jean-Christophe Parent

Vier jaar geleden stelde Walibi Belgium een masterplan voor waarbij in vijf jaar het park zou getransformeerd worden tot een volwaardige themapark. Menig pretparkfan was laaiend enthousiast over de voorgestelde investeringen, maar vooral één nieuwe attractie deed iedereen watertanden: de hoogste achtbaan van de Benelux zou enkele jaren later openen in het Waverse park. We schrijven 6 mei 2021: Walibi houdt woord en opent een gloednieuwe Intamin Megacoaster. Wij bezochten de nieuwe gedeelte van Exotic World en maakten ontelbare testritten op Kondaa.

In 2002 werd in Six Flags Holland (tegenwoordig Walibi Holland) een voor die tijd ongeziene achtbaan gebouwd in de Lage Landen: Goliath was een Intamin Mega Coaster van 1215 meter lang en 46 m hoog. Laaiend enthousiaste reviews over de Nederlandse “kleine Millennium Force” deden de geruchtenmolen voor een gelijkaardige achtbaan in Six Flags Belgium (het huidige Walibi Belgium) op volle toeren draaien. Six Flags had namelijk de gewoonte om bepaalde attracties eerst in Six Flags Holland uit te testen om deze daarna ook in Six Flags Belgium te plaatsen. Dat was bijvoorbeeld gebeurd met houten achtbanen Robin Hood en Weerwolf, of met de Boomerangs La Via Volta en Cobra. De Belgische fans hoopten dus voor seizoen 2003 op een Mega Coaster van Intamin. De zaken voor Six Flags gingen echter niet zoals verwacht en na seizoen 2004 hield Six Flags het in Europa voor bekeken, nog voor de megacoaster in Walibi Belgium er stond. In de jaren nadien veranderde het beleid van het park en werd de megacoaster ondergesneeuwd door andere projecten. Fans verloren alle hoop op een grote megacoaster in België, tot in 2017 plotsklaps een fantastisch meerjarig investeringsprogramma werd aangekondigd voor Walibi Belgium, waarbij het hele park zou getransformeerd worden tot een themapark. Het kroonjuweel van de investering van 100 miljoen euro zou de opening van een megacoaster worden! Flash forward naar 2021, en er is een donkergroen monster opgedoken, gelegen naast de Dijle in een nieuw gedeelte van Walibi Belgium, dat voordien niet tot het park behoorde. Een enorme uitbreiding, met een heel nieuwe themazone binnen Exotic World, gethematiseerd naar een mysterieus monster genaamd Kondaa.

Het Verhaal

Dat monster kreeg bovendien een heuse geschiedenis mee. Kondaa is een reusachtig monster, dat leeft in de diepste krochten van de aarde. Meer dan 5000 jaar geleden dook het plots op en zaaide het overal terreur. Maar een inheems volk wist op een dag het monster te temmen en de eieren van het dier te roven. Lange tijd leek Kondaa verslagen en verdwenen, maar nu is het monster terug…

Lees het volledige artikel in Brakesection Magazine #2 2021. Klik hier om dit nummer te bestellen.