Dossier – Europa-Park onder water

Home / Brakesection Magazine / Jaargang 6 (2019) / #4 (December 2019) / Dossier – Europa-Park onder water
Dossier – Europa-Park onder water

Temperaturen nabij het vriespunt en een staalblauwe zonnige hemel begeleiden ons op een maandagochtend in december naar de ingang van Rulantica. Een korte wandeling die start op een zo goed als lege parking. Hierbij kom je langs een stemmig Scandinavisch aandoend havenstadje, compleet met een echte oude vissersboot, een echte waterloop met fonteintjes, authentieke houten gevels met Noorse opschriften aan beide zijden en een mooie soundtrack.

Het tropisch zwemparadijs van de familie Mack op enkele kilometer van het hoofdpark Europa-Park en is nauwelijks 4 dagen geopend op de dag van ons bezoek. Voor hotelgasten opent Rulantica elke dag haar deuren om 9u (i.p.v. 10u voor reguliere bezoekers). ’s Avonds blijft het park open tot 22u. Van dat extra ochtenduur maken we uiteraard graag gebruik. Zeker op winterdagen is dit interessant: Europa-Park opent pas om 11u (10u30 voor hotelgasten) en op deze manier win je wat tijd als je in de namiddag nog naar Europa-Park wil gaan. Onthaal gebeurt in een imposante en mooi ingerichte zaal met zeer vriendelijk personeel, dat aan elke bezoeker een plastic bandje met daarop een kompas meegeeft. Het blijkt echter geen echt kompas te zijn, maar wel een kredietlijn! Zo worden we erop gewezen dat volwassenen met dit bandje in het zwembad betalingen mogen doen tot maar liefst €150,00. Voor kinderen staat de limiet op €35,00 maar kan ook op €0,00 gezet worden. Je kan dat bandje dus maar beter niet verliezen. Wat er gebeurt als blijkt dat je bij het buitengaan je uitgaven niet kan betalen, is ons niet bekend. Enfin, hopelijk raken we het noorden niet te veel kwijt in dit park en blijven de uitgaven enigszins onder controle. Voor de entree wordt namelijk al meteen €38,50 per persoon afgetikt. Dit is de online-prijs, ter plaatse betaal je €42,50. Kinderen betalen online €35,50 per kind, al zijn er goedkopere avondtickets. Verder kost een locker €1,00 en ben je voor de parking per dag ook nog €7,00 kwijt. Bij het nabijgelegen Hotel Krønasår parkeren kan kosteloos voor een periode van maximaal 3 uur, daarna is het ook betalend.

Na deze eerste aderlating kan het omkleden beginnen, de obligate eerste stop in elk zwembad natuurlijk. Dat gebeurt hier in een sfeervol en warm ingericht kleedkamergebied waar nét iets te veel referenties naar een bekend douchemerk zijn ingewerkt. Daarna kom je in wat men noemt “Shower World”, waar je een keuze hebt uit verschillende types douches, ook toevallig allemaal van datzelfde merk. Na een toch wel heerlijk krachtige regen- of mistdouche wordt het tijd om de tocht door Rulantica aan te vatten. Wanneer we uit Shower World links de hoek omslaan is de eerste aanblik van Rulantica overweldigend: in het prachtige Surf Fjord – zoals het golfslagbad hier heet – zwemmen nog geen mensen maar zie je de golven op en neer zwiepen in het natuurlijke licht van de opkomende winterzon boven Rust! Whauw! Als eerste bezoekers van de dag betreden we deze heerlijk warme fjord en springen we uitgelaten door de golven. Boven het bad zie je op een enorm scherm tussen de (niet echt zeer goed geslaagde) rots pegels sirenen zwemmen. Kitsch op zijn Europa-Parks. Omdat het kan en mag. Wat een heerlijke start van het bezoek aan dit splinternieuwe zwemparadijs.

Het gedeelte wat bij binnenkomst ook meteen in het oog springt en boven de rest uitsteekt is Vinterhal, een ‘bevroren’ gedeelte. Hier vind je 6 van de 10 grote(re) glijbanen van het park terug, waaronder de topper Vinter Rytt. In een band voor 4 personen (of eventueel 2 maar dus géén 1 of 3 personen, opletten geblazen!) word je na een snelle glijbaan in een reusachtige halfpipe gekatapulteerd: een geweldig gevoel! In tegenstelling tot de versie van Aquapark Bellewaerde is de halfpipe hier een stuk steiler en hoger, maar is ook de rest van de glijbaan een stuk langer, sneller en spectaculairder: Vinter Rytt was dan ook onze favoriete attractie van het hele park. Ook de

naastgelegen Stormvind bleek een topper: hierbij ga je in een enkele of dubbele band na een steile glijbaan een overdekte tol in. Het laatste stukje van de glijbaan leg je wellicht achterwaarts af tot in het opvangbad. Svalgur Rytt stelt je een ritje voor in een grote ronde band met 2 tot 4 personen over de (brede) rug van de legendarische slang Svalgur. Heerlijk en, omdat er geen halfpipe in zit, ook perfect voor families. Ook Två Fall, een lange en snelle glijbaan met banden voor 1 of 2 personen, werd goed bevonden en is een perfecte familieslide. Bij Isbrekker I en II word je na een korte steile glijbaan op 1,3m boven het wateroppervlak gelanceerd, waardoor je nog een stukje vrije val meemaakt. Voor mensen die de buitenglijbanen Bala de Cañon van het voormalige Océade missen, is dit zeker een nostalgisch gevoel van herkenning. Ondanks het doorgedreven en knappe ijzige thema van dit gedeelte, met “ijsblokken” in de trappenhallen doorheen het ijspaleis die je tot boven het dak van Rulantica leiden, is het hier gelukkig warm genoeg en voel je zelfs vloerverwarming zitten die ingewerkt werd in de trappen. Heerlijk!

Voor de echte adrenalinekick-slides moet je echter naar het tweede themagebied met grote glijbanen: Rangnakor. Hier is alles wat donkerder afgewerkt en iets dreigender. Je vindt hier voor de echte thrill-seekers twee glijbanen met een valluikje: Dugdrob en Vidfål. Voor de handdoek- en slipper-bijhouders is het hier ook leuk vertoeven, want de glijbanen hebben gedeeltelijk doorzichtige delen die je vanuit een ligzetel kan observeren. Verder kan je ook de (niet steeds erg flatterende) onride-foto’s bekijken die bij aankomst wordt getoond. Deze kan je meteen met je kompas inscannen en afrekenen bij de uitgang. Rangnakor bevat verder ook nog twee heerlijk snelle duelling familie-slides: Hugin en Munin. Deze slides geven je iets wat de Splash Clash in Bellewaerde helaast niet heeft: een écht duelling-gevoel geven. De twee glijbanen komen namelijk op veel plaatsen gedurende het parcours samen, zodat je je voorsprong of verlies kan inschatten en met elkaar kan communiceren (en dus niet slechts bij het beginpunt en op het einde). Ook zitten er plotse versnellingen en onverwacht snelle bochtjes in: heerlijke baantjes deze!

Vlakbij gelegen vind je de Vildstrøm, oftewel de wildwaterbaan. Behalve het vertrek en de aankomst is de gehele baan in de buitenlucht gelegen en omzoomd met Scandinavische beplanting. Op een koude winterdag is het heerlijk om door het dampende warme water meegesleurd te worden. Rondom de baan werd nog duchtig gespijkerd en geboord aan thematisering en werd er zelfs nog druk aangeplant, maar dat kon de pret niet bederven. De baan splitst zich op een bepaald punt ook op in twee delen, die vlakbij het eindpunt opnieuw samenstromen. Qua wildheid vielen de banen echter een beetje tegen: het was toch eerder een “Mildstrøm” te noemen, zeker in vergelijking met wildwaterbanen als pakweg de Rapido in Aqualibi.

Skog Lagune: Skol!

Eén van de mooist gethematiseerde stukjes van het zwemparadijs, samen met Vinterhal, is de Skog Lagune. Het warm lagunebad omvat verschillende jacuzzi’s en hoekjes, omzoomd met (fake) Scandinavische bomen en langs de éne zijde een prachtige bar-in-het-water. De barman staat hier op ooghoogte van de mensen aan de zwembadzijde op de onderwater-barkrukjes plaatsnemen. De barman kan zelfs een eindje het zwembad “in” lopen via een soort droge gracht midden tussen de tafeltjes. Heerlijke (weliswaar grotendeels pre-mixed) cocktails kunnen hier direct worden afgerekend met het polsbandje, dus geen gedoe met contant geld of bankkaarten onder water. Dit verlaagt toch serieus de drempel om er iets te consumeren. De bar zat dan ook – ondanks de rust in het nieuwste bad van Rust – binnen de kortste keren stampvol, bij zoverre dat mensen ook hun drankjes gingen meenemen in de rest van de lagune. Dat laatste vonden wij dan weer afbreuk doen aan de authenticiteit en schoonheid van de lagune. Gelukkig waren we er als één van de eersten en konden we in alle rust van deze bijzondere plek genieten.

En natuurlijk: Snorri

Het sympathieke inktvisje Snorri, de mascotte van Rulantica, heeft zijn eigen attractie gekregen in het Scandinavische gedeelte van Europa-Park zelf (zie verder in dit artikel), maar kreeg ook een grote attractie in z’n eigen park: Snorri’s Saga.

Snorri’s Saga is een lazy river die er ondanks zijn soortnaam toch een leuk tempo op nahoudt, met een aantal goed geplaatste schermen waarop je zeemeerminnen en natuurlijk ook Snorri zelf tegenkomt. Verder zorgen ook tunnels, een mooie soundtrack en geluids- en natuurlijk watereffecten voor het nodige vertier. Het personeel hier was ook opvallend vriendelijk en goedlachs.

Voor families met heel kleine kinderen is er Trølldal met 4 kleine glijbanen. Voor de wat grotere kinderen is er Skip Strand met 3 korte familieglijbanen en een dubbel obstakelparcours waarbij je over een aantal (afhankelijk van je gewicht nauwelijks) drijvende vlotjes moet stappen terwijl je je aan scheepsnetten kan vastklampen. Tot slot is er nog Frygg Tempel, een buitenbad met bar en zonneweide in de zomer.

Nog enkele tips

Wil je wachttijden bij de glijbanen vermijden, dan kan je best zo vroeg mogelijk op de dag gaan en eerst de glijbanen in het gedeelte Vinterhal meepikken: die zijn namelijk het populairst. Svalgur Rytt kan je best als eerste doen: die had de enige noemenswaardige wachtrij tijdens ons bezoek en die rij gaat ook een stuk trager vooruit dan die van de aangrenzende Vinter Rytt. Plan je lang te blijven in Rulantica, overweeg dan …

Lees het volledige artikel in Brakesection Magazine December 2019Klik hier om dit nummer te bestellen.