Dossier – 20 jaar Winter Efteling

Home / Brakesection Magazine / Jaargang 5 (2018) / #5 (December 2018) / Dossier – 20 jaar Winter Efteling
Dossier – 20 jaar Winter Efteling

Elf weken, zo lang verandert de Efteling van de bekende sprookjesbestemming naar een park waar je kan schaatsen tussen de achtbanen, langlaufen op speciale matten en opwarmen aan ‘Vreugdevuren’ op de vele pleintjes. Sinds 12 november heet het park opnieuw Winter Efteling, en dat nog tot en met 31 januari 2019. Wie het evenement nog nooit bezocht, heeft de voorbije twintig winters mogelijk in een iglo doorgebracht. Al sinds 1999 is de aanpassing een jaarlijks feit. Het grote succes van de Winter Efteling zorgde er zelfs mee voor dat het park sinds 2010 jaarrond open is. Een geslaagd, maar niet zo eenvoudig experiment. Huidig algemeen directeur Fons Jurgens zegt daarover: “In die tijd was het echt pionieren, want geen enkel ander park had een openstelling in de wintermaanden. De toenmalige directie moest het park behoorlijk aanpassen om gasten te kunnen ontvangen bij temperaturen rond het vriespunt. Tijdens jaren van voorbereiding, werden overdekte attracties gebouwd en restaurants winterhard gemaakt. De Winter Efteling moest een compleet andere beleving bieden dan in de zomer.”

Er was eens, lang geleden…

Om wat meer te weten te komen over hoe het ooit allemaal begon, gingen we te rade bij Jos van Schijndel en Peter Koppelmans, die mee aan de wieg van de Winter Efteling stonden. Zij zijn de kenners als het om de geschiedenis van het evenement gaat.

Waarom is men ooit met de Winter Efteling begonnen?

De Winter Efteling kent een lange voorgeschiedenis. Het was in die tijd een opstapje naar verruimde openingstijden en zou de bezoekers een compleet andere beleving bieden. Diverse directies hebben daaraan gewerkt, naar aanleiding van een eigen onderzoek, waaruit bleek dat consumenten tijdens de feestdagen zochten naar alternatieve uitstapjes met het hele gezin. In december 1999 opende toenmalig algemeen directeur Ronald van der Zijl voor het eerst de poorten van de Winter Efteling.

Waarom een winterthema en geen kerstthema?

Een kerstthema vonden we te beperkt. We moesten natuurlijk rekening houden met de oer-Hollandse Sinterklaastijd en we wilden ook na de jaarwisseling nog relevant zijn. Ook wilden we ons onderscheiden van de kerstmarkten die overal in het land en ook bij grote winkels werden georganiseerd. De winter gaf meer mogelijkheden.

Hoe zag die allereerste Winter Efteling eruit?

Lees het volledige artikel in Brakesection Magazine December 2018Klik hier om dit nummer te bestellen.