De Pretparktoerist – Biograd na Moru

Home / Brakesection Magazine / Jaargang 6 (2019) / #3 (Oktober 2019) / De Pretparktoerist – Biograd na Moru
De Pretparktoerist – Biograd na Moru

Biograd na Moru is een idyllisch stadje aan de Adriatische kust in de Kroatische landstreek Dalmatië. Dit komt ook tot uiting in de naam: ‘Biograd na Moru’ is immers Kroatisch voor ‘witte stad aan zee’. De stad werd gesticht door Kroatische edellieden in de 10e eeuw na Christus en ligt tussen de steden Zadar en Sibenik. Shop-a-holics of liefhebbers van indrukwekkende architectuur zul je hier niet snel tegenkomen: je bezoekt de stad voornamelijk voor de zee-excursies en visrestaurants. Of kunnen pretparkliefhebbers hier misschien toch ook aan hun trekken komen? Vergeet vooral je euro’s niet eerst om te ruilen voor kuna’s vooraleer je op reis gaat naar deze Slavische bestemming, want je kan niet overal met je euro’s terecht. 

Biowatte? Een korte geschiedenis 

Biograd na Moru werd voor het eerst vermeld in de middeleeuwse kroniek De Administrando Imperio uit de 10e eeuw. Op dat moment in de tijd was deze stad nog Belgradon geheten. In 1102 werd hier Koloman van Hongarije gekroond. Vanaf dat punt werd de stad aanzien als een echte koningsstad (urbe regia in het Latijn). In 1202 werd tijdens de Vierde Kruistocht het noordelijk gelegen Zadar, een van de meest interessante plaatsen in Kroatië historisch gezien, ingenomen door de kruisvaarders. Veel van de inwoners vluchtten toen om die reden naar het zuiden, in de richting van Biograd na MoruBiograd kreeg daardoor de bijnaam “Jadra Nova”, oftewel “Nieuw Zadar”. Na twee jaar, wanneer de meeste inwoners van Zadar waren teruggekeerd, werd aan de stad de bijnaam “Jadra Vetula” (“Oud Zadar”) toegekend. De stad kreeg het bij de Turkse invallen in de 16e en 17e eeuw regelmatig zwaar te verduren, zoals in 1521 en 1646 toen de stad in beide gevallen grotendeels vernield werd en afgebrand. Veel historische gebouwen uit die periode en van vroeger zijn dus jammer genoeg niet meer bewaard gebleven. Liefhebbers van architectuur kunnen deze stad dus beter aan de kant laten liggen. De zeilers en duikers zullen daarentegen in deze stad dan weer wel volledig uit hun dak kunnen gaan. 

Die Kroaten, eh Kornaten toch 

Mocht het nog niet duidelijk zijn: Biograd na Moru ligt aan de kust en het is ook de kust (en de natuur) waar de toeristen op gefocust zijn. Aan de kustlijn van Biograd heb je bijvoorbeeld een tweetal jachthavens en zijn er meer dan genoeg mogelijkheden voor duik-, zeil- en zelfs speciale regatta-initiaties. Daarnaast is het Nationaal Park van Krka met haar beroemde watervallen op minder dan een uur rijden van Biograd na Moru zeker een tripje waard!

Lees het volledige artikel in Brakesection Magazine Oktober 2019Klik hier om dit nummer te bestellen.