Laat ons in contact blijven!

Brakesection Magazine

Timber! Knotsgekke houthakkers in Walibi Rhône-Alpes

#3 (Augustus 2016)

Timber! Knotsgekke houthakkers in Walibi Rhône-Alpes

Foto: Tom Vandenbroucke

Timber! Knotsgekke houthakkers in Walibi Rhône-Alpes

Kettingzagen grommen, het geluid van knarsend hout en dan plotseling vanuit het niets een luide kreet. “TIMBER!” Houthakkers maken zich uit de voeten en met een oorverdovend lawaai kraakt een enorme stam zich in vrije val een weg naar de grond. Plof. 

Al eeuwenlang worden bomen op dezelfde manier geveld. Niet efficiënt genoeg volgens de houthakkers van Walibi Rhône-Alpes. Rond de houthakkershut van het dorpje ‘Explorer Adventure’ zijn sporen te vinden van hun zoektocht naar snellere manieren om bomen om te hakken. De ‘Scie-Lance’ lanceert zaagbladen aan 140 kilometer per uur, hun ‘Scie-Boulette’ zaagt een boom om in minder dan 15 seconden, maar die uitvindingen vallen allemaal in het niets in vergelijking met hun recentste creatie: de ‘Saw 7’. Met scherpe messen en een cirkelzaag voorop, raast de machine aan een snelheid van meer dan 60 kilometer per uur door het bos en laat in een mum van tijd een pad van gerooide bomen achter.

“Het verschil tussen een pretpark en een themapark zit hem in de aankleding”, vertelt Fabien Manuel, die instond voor het ontwerp van de nieuwe houten achtbaan Timber! en bij uitbreiding de volledige ‘Explorer Adventure’-zone. Een originaliteitsprijs zal hij met die uitspraak niet winnen, maar de visie erachter is duidelijk. Walibi Rhône-Alpes, de kleinste telg van de Walibi-familie, wil zich meer dan ooit onderscheiden van de parken uit de buurt door uit te pakken als themapark. Erg veel concurrentie heeft het regionale park niet in de buurt, maar toch zijn de ambities voor de toekomst groot.

Investeringswoede bij Walibi

Compagnie des Alpes, het moederbedrijf achter de Walibi-groep, zette een kleine 30 miljoen euro aan de kant om over een periode van tien jaar te investeren in het laatste Franse Walibi-park. Tot voor kort vond je in Frankrijk nog Walibi Schtroumpf/Lorraine (Maizières-Lès-Metz) en Walibi Sud-Ouest (Roquefort). Walibi Schtroumpf/Lorraine, het huidige Walygator Parc, is echter nooit in handen geweest van Compagnie des Alpes. Walibi Sud-Ouest was dat wel, maar werd eind 2014 samen met het Dolfinarium Harderwijk (Nederland) verkocht aan de Spaanse Aspro-Ocio-groep. Nu die ballast is weggevallen, lijkt het er op dat Compagnie des Alpes een investeringsgolf heeft ingezet. Met Timber! in Frankrijk, PULSAR in België en Lost Gravity in Nederland kreeg elk Walibi-park dit jaar een nieuwe attractie. Het management van de drie parken gaf in eerdere interviews al aan dat de uitbreidingsplannen voor de komende jaren al op tafel liggen. Luc De Roo, directeur van Walibi Rhône-Alpes, was daarover heel open op de lokale zender téléGrenoble: “In de komende tien jaar zal niet alleen geïnvesteerd worden in nieuwe attracties, maar ook in onze shows en de infrastructuur van het park, zowel voor als achter de schermen. We hopen dat de vele investeringen de bezoekersaantallen zullen doen stijgen tot 600 000 bezoekers in 2025.” Tijdens een gesprek met de Franse radio Tonic Radio gaf hij nog mee dat ook het openluchtzwembad een grondige opknapbeurt en uitbreidingen zou krijgen.

Explorer Adventure

Maar voor we te ver op de feiten vooruit lopen, terug naar vandaag, terug naar de nieuwe zone ‘Explorer Adventure’. Fabien Manuel, die trouwens ook de aankleding voor PULSAR in Walibi Belgium ontwierp, tekende een dorp dat bestaat uit…

Het volledige artikel kan je lezen in Brakesection Magazine Augustus 2016Klik hier om dit nummer te bestellen.

Meer artikels uit #3 (Augustus 2016)

Winkelwagen

Populair:

Met heel veel dank aan onze sponsors:

To Top