Walibi Belgium anno 2023

Walibi Belgium anno 2023

De grootste aankondiging sinds de oprichting van Walibi Belgium werd gehouden op een hoogte van vijftig meter boven het park. Daar hadden ze in Waver goede redenen voor: over vijf jaar zou maar liefst 75% van het park er anders moeten uitzien. Het zou dus de laatste keer worden dat we dit uitzicht kregen op het park. Stiekem bestaat het plan al enkele jaren. En de eerste stap werd met de komst van Pulsar in 2016 zichtbaar. 

PULSAR 

Begin 2015 werd een wereldprimeur aangekondigd in Walibi Belgium: een Mack Powersplash. Dat Pulsar niet zomaar de volgende shuttlecoaster van het park was, werd al snel duidelijk. Gigantische werken zorgden ervoor dat de centrale vijver in het park plaats bood aan de 45 meter hoge achtbaan. De skyline zou voorgoed veranderen. Pulsar kreeg ook een uitgebreid origineel thema mee, inclusief muziek door IMAscore.  

Inmiddels is deze eyecatcher zowat de populairste attractie van het park. Pulsar was eigenlijk al een deel van de grote plannen die Walibi voorzien heeft. Waarom werden die plannen dan niet meteen genoemd bij de aankondiging van die eerste attractie? “Als we dit plan twee jaar geleden hadden aangekondigd, dan had niemand ons geloofd. We moesten eerst iets bewijzen,” zegt Jeroen Renmans, community manager bij Walibi. Een logische redenering, de laatste grote investering vóór Pulsar was immers de geplaagde Vertigo in 2006. Maar Walibi Belgium lijkt nu opnieuw op de goede weg. De aangekondigde monsterinvestering is nu plots wél geloofwaardig. 

Elk jaar nieuwe attracties 

Het Waverse park laat er geen gras over groeien. Vanaf 2018 zal elk jaar een gloednieuwe attractie geopend worden. En de eerste attractie is niet de minste. Op de plaats van kinderachtbaan Coccinelle (die tijdelijk uit het park zal verdwijnen om later terug te keren op een andere locatie) verschijnt een achtbaan voor de hele familie. Op de concept arts is een Gerstlauer Bobsled Coaster te zien, een kruising tussen een wilde muis en een klassieke achtbaan. We vinden dit type vooral in Duitsland en Scandinavië, maar de achtbaan is uniek voor de Benelux. Walibi zal echter niet zomaar een achtbaan plaatsen, maar giet er meteen een thematisch sausje overheen. Het hele gebied rond de attractie krijgt een Tikithema. De voorlopige naam is Exotic Racers, maar die kan later nog veranderen. Het spoor zal zich uitstrekken vanaf de huidige Coccinelle tot aan Gold River Adventure. In de buurt van de achtbaan verschijnt ook een avonturenparcours.

In 2019 schakelt het park nog een versnelling hoger. Niet alleen komt er alweer een achtbaan bij, maar ook een nieuwe darkride moet over twee jaar openen. De derde achtbaan (sinds Pulsar) zal zich richten op de allerjongsten. Het moet een echte opstapcoaster worden voor kinderen. Tegelijk zal de minicoaster ervoor moeten zorgen dat Playland weer meer bij het park betrokken wordt. Maar de belangrijkste nieuwigheid voor het jaar wordt een draaiend theater. In die unieke, interactieve attractie nemen bezoekers plaats op een tribune die op geregelde tijdstippen verder draait naar een volgende scène. Mogelijk gaat het daarbij om het nieuwe concept dat het Belgische bedrijf Alterface onlangs voorstelde. De attractie moet komen waar vroeger Ali Baba was. In de grote familie-attractie zullen bezoekers ondergedompeld worden in de wereld van Bollywood.

De Far West-zone krijgt een nieuwe attractie in 2020. Opnieuw zal er een attractie openen voor de hele familie. Op de concept arts zien we een Mack Twist’n’Splash, een interactieve attractie waarbij passagiers op een soort theekopmolen met waterpistolen de strijd kunnen aangaan met elkaar en met omstaanders. Rondom de attractie (met de voorlopige naam Geyser Twist) moeten ook een aantal interactieve elementen komen.

Na drie jaar van attracties voor de familie, is het een jaar later de beurt aan adrenalinejunkies. Menig coasterliefhebber zal 2021 met rood aanduiden in hun agenda, want dan opent Walibi Belgium een megacoaster! Veel statistieken zijn nog niet bekend, maar het zal de hoogste en snelste achtbaan van de Benelux worden. Op dit moment gaat Goliath in Walibi Holland nog met die eer lopen, met een hoogte van 47 meter en een snelheid van 106 km/u. De achtbaan komt in een gebied dat nu nog niet toegankelijk is voor het grote publiek. Hier komt een Afrikaans themagebied, waar ook een kinderattractie te vinden zal zijn.

Het gehele plan moet afgerond zijn tegen 2022 of 2023. In dat jaar komt de investering full circle, want dan wordt het gebied rond Pulsar en Flashback aangepakt. In deze buurt zal nog een nieuwe familie-attractie moeten komen. Als alle plannen uitgevoerd worden zoals voorgesteld, zullen in totaal (inclusief Pulsar) maar liefst tien nieuwe attracties het aanbod versterken, waaronder vier achtbanen.

Worlds of Walibi

Het hele park zal opgedeeld worden in acht verschillende themazones, de ‘Worlds of Walibi’. De grote ombouw van het park en dus ook de zones gebeurt in fases over een periode van vijf jaar. Elke themazone moet ook die naam waard zijn: het zal gaan om coherente zones waar sterk zal ingezet worden op decoratie, animatie en interactiviteit met de bezoekers. Iedere zone zal ook een eigen naam krijgen, die telkens bij de opening van een gebied bekendgemaakt zal worden.

De eerste van die acht zones zal volgend jaar al openen. Het gebied rond de familie-achtbaan, het amfitheater en darkride Challenge of Tutankhamon zal een exotische sfeer meekrijgen. Achteraan het park verschijnt later een Afrikaanse zone. Tussen Vampire en Weerwolf zal een pad aangelegd worden dat beide achtbanen verbindt en daar zal een zone komen die geïnspireerd is op New Orleans en voodoo. Ook bestaande gebieden zullen aangepakt worden en nog verder uitgewerkt worden. Cobra en Radja River krijgen een nog meer uitgesproken Indisch thema, de Far West krijgt meer interactieve elementen en de zone rond Pulsar, Psyké Underground en Flashback wordt een haven.

Ook de inkomzone gaat op de schop. De ticketcontrole wordt meer naar binnen in het park verplaatst. Bezoekers zullen vanaf 2019 vrije toegang krijgen tot de inkomzone. Pas daar moeten ze kiezen voor toegang tot Walibi of Aqualibi. De huidige inkom zal plaats moeten ruimen voor de W van Walibi, die een prominente plaats zal innemen aan de ingang.

Themarestaurants

Niet alleen aan nieuwe attracties en zones werd gedacht, ook de hongerigen zullen gespijsd worden. Een aantal zones zal een eigen themarestaurant krijgen. In 2018 verschijnt het eerste nieuwe horecapunt bij de nieuwe achtbaan. Een jaar later zullen twee nieuwe restaurants de deur openen. Een eerste komt in het Indische themagebied, vlak voor Cobra. Dit restaurant in de stijl van een Indische foodmarket zal met een terras uitgeven op de centrale vijver. Het andere restaurant komt op de plaats van het huidige Pizza Solo. Dat gaat helemaal tegen de vlakte en wordt vervangen door een belevingsrestaurant in carnavaleske sfeer, waar 360° rond iets te beleven zal zijn. Ook in het Afrikaanse gebied komt in 2021 een nieuw restaurant. Elk horecapunt zal een aangepast menu krijgen, naargelang het themagebied waarin het restaurant zich bevindt.

Aqualibi

Naast de grote plannen voor Walibi wordt ook waterpark Aqualibi niet vergeten. Bij de seizoensopening in 2018 zal een nieuw gedeelte van 700m² voor de allerkleinsten toegankelijk zijn. Die uitbreiding brengt de totale oppervlakte op 7000m². Het hele park zal ook een Caraïbisch thema meekrijgen. Bij de laatste stap in het plan, ten laatste in 2023, zal een tweede uitbreiding van het park openen, waarbij ook nieuwe glijbanen inbegrepen zijn.

Ambitieus

Dergelijke investering gebeurt natuurlijk niet zomaar. “We spreken niet over een nieuwe attractie, of over een nieuwe zone, maar wel over een transformatie van het park,” zegt Marc Guffens, marketing en sales directeur van Walibi Belgium. “We hebben de ambitie om het grootste attractiepark voor alle leeftijden te blijven in België.” Een ambitie die wel eens werkelijkheid zou kunnen worden. Tijdens de persconferentie werd er zelfs gehint naar een vervolg op het huidige investeringsplan. Daar is zelfs nog ruimte voor. De zone waar vroeger Vertigo (en nog eerder Tornado) te vinden was, wordt immers gereserveerd voor latere plannen. Op die plaats komt mogelijk tijdelijk een nieuwe VIP-zone. Wat wel zeker is, is dat het park de volgende jaren heel wat aandacht zal krijgen in binnen- én buitenland. Walibi Belgium is klaar voor de toekomst.

De vernieuwingen op een rij

2018

 • Nieuw exotisch themagebied
 • Nieuwe familie-achtbaan
 • Nieuw horecapunt en avonturenparcours
 • Aqualibi in Caraïbisch thema
 • Nieuwe kinderzone voor Aqualibi

2019

 • Transformatie ingangszone
 • Indisch themagebied
 • Nieuw Indisch restaurant
 • Nieuw draaiend theater
 • Nieuwe kinderachtbaan
 • Nieuw carnavalesk belevingsrestaurant

2020

 • Nieuwe familiale attractie
 • Vernieuwing Far West

2021

 • Nieuwe Afrikaanse zone
 • Nieuwe megacoaster
 • Nieuwe kinderattractie
 • Nieuw Afrikaans restaurant
 • Verbinding en New Orleans-thema tussen Weerwolf en Vampire

2022-2023

 • Nieuwe familie-attractie
 • Tweede uitbreiding Aqualibi met glijbanen
 • Haventhema rond Pulsar, Flashback en Psyké Underground