Laat ons in contact blijven!

Brakesection Magazine

Videogame: Parkitect

#5 (December 2017)

Videogame: Parkitect

Foto: Parkitect

Videogame: Parkitect

Net als in de voorbije twee jaargangen, stellen we ook in het laatste nummer van dit jaar een pretparkgame aan je voor. Planet Coaster – alom bejubeld – en Rollercoaster Tycoon World – iets minder geprezen – van gamingreuzen Frontier en Atari kwamen al aan bod. Voor deze editie keken we naar Parkitect, een indiegame van Texel Raptor, een kleine maar daarom niet minder ambitieuze gamestudio. We testten het spel en hadden een interview met hoofdprogrammeur Sebastian Mayer.

Parkitect is een beetje een vreemde game. Sinds 2015 kan het al gespeeld worden, maar toch is het nog niet af. Het spel is namelijk beschikbaar via Steam Early Access, wat wil zeggen dat je de makers van het spel ondersteunt door het alvast te kopen. Omdat het spel nog niet af is, krijg je de testversie als bedankje. Op het moment van schrijven heeft Parkitect een twee jaar durende alpha-status verlaten en is bèta 1 net beschikbaar. Het zou dus oneerlijk zijn om het spel af te rekenen op het feit dat het onvolledig aanvoelt.

Elke week biedt Texel Raptor een blik in de keuken via een blogpost op Tumblr, waarin verteld wordt hoe het spel ontwikkeld wordt. Maandelijks krijgen de spelers een nieuwe update waarin de veranderingen die in de voorbije weken getoond werden inbegrepen zijn. Zo wordt het spel elke maand een beetje vollediger en zo blijft Parkitect ook altijd vrij nieuw aanvoelen.

Work in progress

Parkitect heeft er al een lange weg opzitten. Eigenlijk ontstond het idee al drie jaar geleden. “Het begon in 2014, toen RCT4 net gereleaset was – dat spel voor mobiele toestellen. Ik merkte dat het bouwen van achtbanen in dat spel extreem gesimplificeerd was en dat de achtbanen niet onderhevig waren aan een simulatie van de zwaartekracht. Dit leek mij vreemd in een spel over pretparken en een spel in de RCT-reeks,” zo vertelt Sebastian Mayer, de bezieler van Parkitect. “Ik was net afgestudeerd aan de universiteit, ik had veel vrije tijd en ik vroeg me af hoe moeilijk het zou zijn om coaster physics te programmeren. Dat ging ik dus proberen. Al gauw had ik iets dat werkte, en als je een achtbaan hebt, dan wil je natuurlijk ook passagiers…

“In die tijd waren Rollercoaster Tycoon World of Planet Coaster nog niet aangekondigd. Al een decennium was ik aan het wachten op een goede nieuwe game waarin je een pretpark kan beheren en ik had een heleboel ideeën om de oude games (Rollercoaster Tycoon 1 en 2, nvdr) uit te breiden, dus dat was het perfecte moment om het te proberen. Een paar weken later was ik zeker dat ik alle uitdagingen op het vlak van programmeren die opgelost moesten worden, zou kunnen oplossen en ik begon te zoeken naar een grafisch kunstenaar. Dat is hoe Garret (Randall, nvdr) erbij kwam. Hij kende een lokale muzikant, Gordon (McGladdery, nvdr), die nu verantwoordelijk is voor alles wat betreft audio.

“We wisten dat we ongeveer een jaar zouden nodig hebben om een basisversie van het spel te hebben die aan anderen kon gegeven worden. We trokken dus naar Kickstarter, en gelukkig werden we gefinancierd. Sindsdien konden we de verdere ontwikkeling betalen met de verkoop van het spel.” Tot halverwege dit jaar was het spel enkel beschikbaar voor wie het had gesteund via Kickstarter. Op 5 mei 2017 kwam het spel echter op Steam en nu kan iedereen die wil het spel kopen.

Het team dat aan het spel werkt, is ook gestaag gegroeid. Waar in de eerste jaren slechts drie mensen aan het spel werkten, zijn dat er nu al negen. Sebastian en Garret werken fulltime aan Parkitect, de andere medewerkers zijn freelancers. “Het grote voordeel aan een klein team is hoe weinig er boven je hoofd gebeurt, financieel en organisatorisch. Toen we nog met drie waren, was communicatie heel makkelijk. We konden simpelweg iets bespreken en het meteen doen, soms op minder dan een uur tijd. Een groter team vergt meer planning. Het nadeel aan een klein team is de onvoorstelbare hoeveelheid werk en verantwoordelijkheid die iedereen krijgt.”

Sinds het team uitgebreid is, zijn de…

Je las een klein deel van het volledige artikel uit Brakesection Magazine December 2017Klik hier om dit nummer te bestellen.

Meer artikels uit #5 (December 2017)

Met heel veel dank aan onze sponsors:

To Top