Ontdek het nieuwe subtropische zwembad “Plopsaqua” van Plopsaland De Panne

Sinds 23 september 2013 is er heel wat bedrijvigheid naast het nieuwe Plopsa Theater van Plopsaland De Panne en dat zal nog zo blijven tot 1 april 2015. Anderhalf jaar, zoveel tijd kost het om een state-of-the-art zwemparadijs te bouwen. En na het zien van wat Plopsa allemaal van plan is, dan kan ik dat zeker geloven.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Zwembad?

Een zwembad bij een pretpark, iets nieuw is het zeker niet. Voor Plopsa is de keuze voor een zwembad drieledig: enerzijds past Plopsaqua binnen het masterplan om van Plopsaland De Panne een “all weather”-bestemming te maken. Een toeristische attractie waar je bij elk weer en dus in elk seizoen terecht kunt. Een eerste stap in dit plan was Mayaland, gevolgd door het Plopsa Theater. Met de komst van het zwembad (en later ook nog het hotel) hoopt Plopsa aan zijn bezoekers een gevarieerd attractie-aanbod te kunnen aanbieden, welk weer het buiten dan ook mag zijn.

Aan de andere kant had Plopsa al langer plannen voor een zwembad, zo vertelde CEO Steve Van den Kerkhof tijdens de persconferentie. In het kader van het Plopsa Hotel werd gedacht aan een klein zwembad voor de hotelgasten. Maar toen ook de gemeente De Panne op zoek bleek te zijn naar een locatie voor een nieuw gemeentelijk zwembad werd al snel aan een samenwerking gedacht. In plaats van twee kleinere zwembaden in de gemeente, werd ervoor gekozen om de krachten (en de budgeten) te bundelen en één groot subtropisch zwembad te bouwen, waar de inwoners van De Panne ook terecht zouden kunnen om baantjes te trekken. De exploitatie- en investeringskost van het zwembad is volledig in handen van Plopsa en daarvoor krijgt de groep elk jaar een budget van de gemeente, die op zijn beurt dan vrij zal mogen kiezen hoeveel de toegangsprijs voor inwoners van De Panne zal bedragen. Een win-win situatie voor beide partijen.

Ten derde hoopt Plopsa met het subtropisch zwembad (en andere investeringen in de toekomst) de bezoekersaantallen verder te laten stijgen. Vorig jaar ontving het park 1 250 000 bezoekers. De komst van het subtropisch zwembad en andere investeringen in het park zou er moeten voor zorgen dat dat aantal tegen 2015 gestegen is naar 1 500 000 bezoekers. Een nieuwe grote attractie en het hotel zouden die cijfers moeten laten stijgen tot 1 750 000 bezoekers in 2017 en zo hoopt de groep tegen 2020 twee miljoen bezoekers per jaar over de vloer te krijgen (wat dan ook meteen als plafond beschouwt wordt). Plopsa gelooft echt in de slaagkansen van deze schatting, omdat de voorspelling om in 2013 1 250 000 bezoekers te hebben ook uitgekomen is.

Wickie De Viking

13910557251_64a623f879_b

Al van bij de eerste gesprekken over Plopsaqua was het duidelijk voor Plopsa dat ze een breuk wilden maken met het traditionele concept voor een subtropisch zwembad. Geen grote glazenkoepel met daglicht, maar een sterk gethematiseerd decor met sfeerverlichting dus. Piet De Koninck, de huistekenaar van Plopsa vertelde dat hij een veel gezelligere sfeer wou creëren door het bewust iets donkerder te maken in het zwembad. De sfeer zou die moeten zijn van op een skipiste rond 16h/17h ’s avonds. Een ondergaande zon en de sneeuw die die gloed weerkaatst. En dan was de keuze voor het figuurtje dat centraal zou staan in Plopsaqua snel gemaakt: Wickie De Viking. Plopsaqua krijgt een Scandinavische setting (weliswaar de cartooneske Wickie de Viking variant daarvan) bij valavond. Concreet moeten we ons een besneeuwd vikingdorp voorstellen, waar de ondergaande zon de sneeuw op de daken nog net doet dooien. Het subtropisch zwembad moet een plek worden waar mensen graag nog eens naar terugkeren, en daar moet een zeer gedetailleerde thematisering en een intieme, gezellige sfeer voor zorgen. Alle figuren uit de Wickie-reeks zullen hun plaatsje krijgen in het zwembad, maar daarnaast zullen ook vele Scandinavische dieren deel uit maken van het decor. Plopsa heeft ook uitgebreid onderzoek gedaan naar hoe ze animatronics in een dermate vochtige omgeving kunnen laten werken, en met succes, want bijvoorbeeld in de mysterieuze grot mogen we er al zeker één verwachten!

Plopsaqua – de faciliteiten

Alles samen zal Plopsaqua 4000 m² groot worden (kelder en verdieping meegerekend). Het subtropisch zwembad krijgt een groot golfslagbad, een wildwaterbaan, een speeldorp, vele kinderbadjes, een 25-meterbad, een moviegrot, bubbelbaden, een buitenzwembad (met ligweide, speeltoestellen en een sauna) en drie spectaculaire glijbanen.

De glijbanen

Laat ons beginnen met de glijbanen. Het subtropisch zwembad van Plopsa krijgt drie glijbanen van drie totaal verschillende types. De glijbaan die het meest tot de verbeelding spreekt is de “superloop”, een glijbaan waarbij je in een capsule plaatsneemt en waarna de grond onder je voeten wegzakt. Op 19 meter hoogte krijg je een mooi zicht over Plopsaland De Panne, waarna je loodrecht naar beneden valt en aan een snelheid van 40 km/h door de buis zoeft. Op 15 meter hoogte is er de “X-Tube” te vinden, een bandenglijbaan waarin je met z’n tweeën in een band door de brede buis glijdt. Pijlsnel wordt beloofd. De derde glijbaan is de “blackhole”, een glijbaan wie registreert hoe snel je glijdt (het dag-, week-, maand- en jaarrecord kan bijgehouden worden) en vooraf kies je zelf welke muziek je wil horen tijdens het glijden en welke lichtshow je daarbij wenst (vergelijkbaar met de Cameleon in Océade dus).

13933728813_f1a0f1d6c6_b

Aan de buitenkant zullen de glijbanen en hun supports op berkenbomen lijken. Dit om te breken met het grote gebouw dat het zwembad is. In samenspraak met de constructeur van de glijbanen werden er zelfs speciale supports gemaakt die een veel natuurlijkere vorm hebben dan de grote logge palen die normaal gebruikt worden. Via kleinere palen en vertakkingen, moet het geheel een veel natuurlijkere sfeer krijgen, aldus Piet De Koninck.

Het golfslagbad

Een golfslagbad, dat heeft ieder subtropisch zwembad, moeten ze bij Plopsa gedacht hebben. Daarom doen ze er nog een schepje boven op in De Panne. Boven het zwembad werd een regenscherm van 50 m² meter geïnstalleerd. Samen met licht en geluidseffecten, en de golven natuurlijk, zal men een paar keer per dag een serieuze storm over het golfslagbad kunnen loslaten en zo weer een unieke ervaring kunnen aanbieden aan de bezoekers. Naast het golfslagbad is er een grote vikingboot terug te vinden (met daarop de centrale redderspost) waarop een viertal waterkanonnen te vinden zijn waarmee de bezoekers naar hartenlust watersalvo’s op anderen kunnen afvuren.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Het regenscherm boven het golfslagbad

 

Wildwaterbaan

Plopsaqua krijgt ook een (indoor-)wildwaterbaan. Qua hevigheid zou die een 75/80% van een Centerparcs-wildwaterbaan zijn, zodat zoveel mogelijk families er zouden kunnen van genieten. Je kan kiezen tussen twee trajecten onderweg, maar allebei eindigen ze in een mysterieuze grot, waar van alles te zien zal zijn.

13934118514_ef54b26930_b

Wickiestad

Op de eerste verdieping van het zwembad komt er een groot speeldorp waarin naast twee glijbanen voor kinderen er ook heel wat waterspeeltuigen en –effecten te vinden zullen zijn.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

25-meterbad

Voor wie dat wenst, en in het bijzonder de inwoners en scholen van De Panne, komt er in het zwembad ook een 25-meterbad met 4 banen. Dit zwembad komt aan de straatkant te liggen bij de ramen, zodat de zwemmers daar onder gewoon daglicht kunnen zwemmen.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Buitenzone

Hoewel de focus vooral op het binnenbad zal komen te liggen, krijgt Plopsaqua ook een buitenzone. Daar zal een bubbelbank geïnstalleerd worden in het zwembad en komt er een speeltoestel voor de kinderen. Bij goed weer zal je er ook op het terras kunnen zitten, of zonnen op de ligweide. En wie het nog warmer wil: er komt buiten ook een sauna voor 12 personen.

13933726083_225587c78c_b

En verder…

… zijn er natuurlijk heel wat sterk gethematiseerde kinderbaden met speeltoestellen voor de allerkleinsten, krijgt het zwembad een “moviegrot” waar op groot scherm de avonturen van Wickie de Viking vertoond zullen worden, zullen er bubbelbaden zijn en een horecapunt waar (kleine) snacks en drankjes verkregen kunnen worden.

13910561056_a39073d870_b

En voor cijferliefhebbers:

  • De kleedruimte zal 45 cabines krijgen, 4 groepscabines (voor scholen en andere groepen) en er komen in totaal 725 lockers.
  • De totale capaciteit van het zwembad wordt geschat op 3250 bezoekers
  • Er komen in totaal 4 zwembaden, 6 glijbanen en 10 waterkanonnen.
  • Er komt 404 meter aan glijbanen
  • Het hoogste punt van het gebouw is 23 meter hoog
  • Er zit 3500 m³ beton in het gebouw verwerkt en daar zal nog eens 2600 m³ spuitbeton aan toegevoegd worden.
  • Plopsaqua zal goed zijn voor 35 nieuwe jobs in de regio en de investeringskost is in totaal 16 miljoen euro.

Werfbezoek – Plaatsing Skybox

Na de persconferentie werden we vriendelijk uitgenodigd om een kijkje te gaan nemen op de werf van Plopsaqua. Momenteel is men nog heel druk bezig met de ruwbouw, al beginnen er binnen toch hier en daar al structuren op te duiken die de basis zullen vormen voor de decoratie. Hoogtepunt (letterlijk) van het werfbezoek was de plaatsing van de Skybox, het lanceerplatform van de “superloop”-glijbaan, maar niet voordat de burgemeester van De Panne Ann Vanheste, Gert Verhulst en Steve Van de Kerkhof hun handdrukken vereeuwigd hadden in een betonnen plaat.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Uitsmijter

Oeps… hier is precies iets weg ;)