Laat ons in contact blijven!

Brakesection Magazine

In het archief: Het ongeval met de Sirocco

#4 (Oktober 2017)

In het archief: Het ongeval met de Sirocco

Foto: Screenshot RTBF/Youtube

In het archief: Het ongeval met de Sirocco

Op 27 augustus van 1997 – twintig jaar geleden – werd de trein van Sirocco gelanceerd richting zijn verticale looping. Na vijftien jaar quasi probleemloos gewerkt te hebben, brak de vliegwiellancering deze late namiddag plots af, met als gevolg dat de tien ton zware trein niet de beoogde topsnelheid bereikte. Het gevaarte raasde op zijn looping, ging naar boven en stortte terug naar beneden volledig volgens plan… Om dan in de terugweg door de looping een wiskundig toeval van ongelofelijke proporties te verwekken: de trein blijft perfect op zijn kop hangen.  

Anderhalf uur ondersteboven: een ooggetuige

Brakesection wilde deze vreemde gebeurtenis, waarvan zowat elke pretparkfan wel eens heeft gehoord, nog eens in de kijker zetten vanwege het twintigjarige jubileum. Daarom spoorden we één van de 28 passagiers op van de bewuste trein, die maar al te graag na al die tijd zijn verhaal nog eens met ons wilde delen. Hoe ervaarden de slachtoffers deze ongelukkige pretparkdag? We vroegen het Warren Withaegels. Hij was zeventien jaar in de zomer van 1997 en herinnert zich het voorval nog goed. 

Warren: Ik was met zes leeftijdsgenoten naar Walibi gegaan. Het was een rustige dag en we kwamen net uit Aqualibi, ongeveer om tien voor vijf. We hadden zin om nog eens in de Sirocco te gaan, dus we gingen daarheen. Ik moest eigenlijk ook dringend naar het toilet, want na het zwemmen was ik niet meer gegaan. Daarom ben ik eerst gaan kijken hoe lang de wachtrij was, en er was niet veel volk: enkel op het hellend vlak naar het station stonden ze te wachten. Ik dacht in vijf minuten in de achtbaan te zitten en er na tien minuten weer uit te zijn en dan naar het toilet te gaan. 

Ik zat in de voorste rij van de derde coach tijdens de rit. Al bij de lancering merkte ik dat er iets aan de hand was wat niet klopte…

Je las een klein deel van het volledige artikel uit Brakesection Magazine Oktober 2017Klik hier om dit nummer te bestellen.

Meer artikels uit #4 (Oktober 2017)

Met heel veel dank aan onze sponsors:

To Top