Laat ons in contact blijven!

Brakesection Magazine

In het archief: Het einde van het Meli-tijdperk

#2 (Juni 2017)

In het archief: Het einde van het Meli-tijdperk

In het archief: Het einde van het Meli-tijdperk

Een onopvallend aardappelveld dicht bij de kust – het klinkt niet echt betoverend, en dat is het niet. Zelfs het fraaiste pattatenveld trekt geen enkele toerist. Maar toch was het dat wat Alberic Floorizone kocht, en wat uiteindelijk de basis zou leggen voor één van de meest bezochte toeristische trekpleisters van België. En het begon allemaal met een bijenkast. 

Bijen

Om tot het punt te komen waarop de oude Meli aan Studio 100 en VTM werd verkocht, moeten we eerst uitleggen wat voor park Meli was. En wie Meli zegt, denkt aan Alberic Florizoone. Het was deze imker die het veld nabij Adinkerke kocht, waar het eerste spektakel in 1935 een doorzichtige bijenkast was. Er werd een cafeetje gebouwd waar Alberic elke welwillende luisteraar vertelde over de wondere wereld van de bijen. Steeds meer volk trok naar De Panne, en er werd een draaimolen voor de kleinsten op het terrein gezet. Later kwam er nog een sprookjestuin bij. Meli-Park was geboren.

Attracties?

Leuk weetje: niet zo heel ver, ook in West-Vlaanderen, bouwde Albert Florizoone (de halfbroer van Alberic) een safaripark dat bekend zou staan als Bellewaerde. Voor Luc, de zoon van Albert Florizoone, was het duidelijk dat zijn park mechanische attracties moest bouwen om relevant te blijven in de toekomst. Zo bouwde hij in 1979 een log flume, in navolging van Walibi. Het was een echt succes voor het Ieperse park.

Maar Alberic was geen fan van mechanische attracties. Voor hem kwamen de bezoekers voor de bijtjes, en de vogels die je toen nog kon bezoeken in de grote volières. De honinggebonden activiteiten die al sinds het prille begin de basis van het park vormden werkten ook gewoon. Tenminste, gedurende een tijdje. Terwijl de kinderen van Alberic samen droomden en brainstormden over nieuwe attracties en grote uitbreidingen, stak de vader er altijd een stokje voor – zoals bij veel familiebedrijven het geval was, was de wil van de vader de wet. Zijn redenering was niet onjuist: als je kinderen vroeg wat ze het leukste vonden in het park, antwoorden ze meestal met het sprookjesbos of de kinderboerderij.

Natuurlijk kende Meli-Park wel enkele attracties. De keverbaan, het schommelschip en natuurlijk het Apirama vormden de ruggengraat van het attractie-aanbod, later aangevuld door de boomstammenbaan en de panoramic. Maar terwijl Meli de boomstammenbaan opende als hun grootste en spannendste attractie, kon je al in elk pretpark van betekenis in het land een boomstammenbaan uitproberen. In de andere Belgische parken werden er…

Je las een klein deel van het volledige artikel uit Brakesection Magazine Juni 2017Klik hier om dit nummer te bestellen.

Meer artikels uit #2 (Juni 2017)

Winkelwagen

Populair:

Met heel veel dank aan onze sponsors:

To Top