Laat ons in contact blijven!

Brakesection Magazine

Dit was 2017 – Een eigenzinnig jaaroverzicht

#5 (December 2017)

Dit was 2017 – Een eigenzinnig jaaroverzicht

Foto: Attractiepark Slagharen

Dit was 2017 – Een eigenzinnig jaaroverzicht

Het einde van 2017 komt in zicht en dat is genoeg om overspoeld te worden met jaaroverzichten. Wij van Brakesection doen daar graag aan mee, maar dan wel op onze eigen manier. Bij ons geen klassieke oplijsting van feitjes, maar wel een onverbiddelijke evaluatie van wat de parken in binnen- en buitenland het afgelopen jaar gepresteerd hebben. Het team achter Brakesection Magazine en Pretparken.be ging weer rond de tafel zitten voor een gezellige babbel over de meest opvallende gebeurtenissen in pretparkland.

2017, het jaar van de grote aankondigingen

We kunnen onze terugblik eigenlijk meteen beginnen met een vooruitblik. Want in 2017 werden heel wat mooie aankondigingen gedaan. Toverland stelde Avalon voor, Phantasialand plaagt ons met het mysterieuze F.L.Y. en Walibi gooide grote ogen met een onverwacht vijfjarenplan.

Bert: Wat mij vooral is bijgebleven van dit jaar is het grote plan van Walibi.

André: Ik zou zeggen CDA in het algemeen, want behalve dat ze goed investeren, zie je ook dat ze hun parken op orde aan het brengen zijn: effecten die werken, dingen die normaal defect waren die nu draaien, operations die soepel lopen… Het lijkt dat ze daar eindelijk doorhebben hoe een park daadwerkelijk gerund moet worden.

Mario: Ja, Walibi… (lacht) Die hebben eigenlijk volledig pretparkland verrast, denk ik, door zo’n investering aan te kondigen.

Bert: Ik denk dat ze ook heel veel mensen hebben laten schrikken met wat ze daar gepresenteerd hebben.

Yelle: En ze hebben ook concullega’s hun ogen laten opentrekken. Vooral Plopsa; dat zijn normaal de grootste investeerders, en nu begint Walibi plots nog meer te investeren dan Plopsa al deed. Terwijl die meestal al jaarlijks of tweejaarlijks iets nieuws kunnen aanbieden. En ja, Bobbejaanland, volgens mij denken die van “shit”. (lacht)

André: Maar misschien dat het nu eindelijk ook daar eens een beetje op gang komt.

Yelle: Na Slagharen en Movie Park Germany zie ik dat wel in orde komen. Die zullen binnenkort ook wel iets krijgen.

Mario: Ik weet wel dat Walibi zelf heel enthousiast is over alles. Ik heb hen ook gezien op de persconferentie van de European Attractions Show. Die stonden eigenlijk te springen om hun presentatie te geven. En dan natuurlijk Alterface daarna met hun Erractic Ride; die stonden nog harder te springen.

Bert: Die lijken ook wel heel enthousiast over hun nieuwe plannen.

Yelle: Ja, Alterface is ook wel verrassend uit de hoek aan het komen, ze zijn heel veel nieuwe dingen tegelijk naar buiten aan het brengen.

Bert: Ik heb ook wel de indruk dat die zichzelf sinds dit jaar op de voorgrond willen plaatsen.

Yelle: Eigenlijk kenden we Alterface niet zo goed, maar nu door die aankondigingen hoor je daar ineens veel van.

Bert: Wat ik mij afvraag: gaat Walibi zijn grote plannen wel kunnen waarmaken?

Yelle: Daar ben ik zeker van. Dat hebben ze ook overal met klem bevestigd. Al die plannen zijn definitief, want anders zouden ze dat ook allemaal niet bekend gemaakt hebben en er zo mee uitgepakt hebben. Ondertussen zijn die budgetten met CDA zo al afgesproken dat die vastliggen.

Jonas: Walibi was inderdaad het meest onverwacht, maar ik schrok ook wel van F.L.Y. in Phantasialand: zo snel al een nieuwe coaster! Ik ben zelf toch het meeste gecharmeerd door het thema dat voor de nieuwe zone in Toverland is gekozen. Dat is echt spot on! Jammer dat ze voor een Wingcoaster hebben gekozen; ik snap niet wat iedereen in die dingen ziet.

 

2017, het jaar van de grote beloftes uit kleine parken

Het lijkt wel alsof de parken waarvan we het minst verwacht hebben dit jaar het meest in het oog zijn gesprongen. Walibi en Toverland deden grote aankondigingen, we hadden een nieuwe attractie in Slagharen en Movie Park Germany… De kleine parken pakken dit jaar groot uit. Ook qua beloftes naar de toekomst.

André: Een achtbaan voor Schloss Dankern. Dat is ook wel opvallend voor een vakantiepark. Die werd nu wel uitgesteld naar 2018, maar de baan staat er al. Enkel nog de theming.

Yelle: Dat vond ik ook een heel mooi project.

Mario: Dan hebben we ook nog Wildlands Emmen.

Yelle: Van die dubbele family boomerang hebben we ook niets meer gehoord.

André: De bouw van het station is verticaal gegaan, maar van de baan is weinig te zien.

Bert: Over weinig van de baan te zien gesproken: Energylandia pakt ook wel altijd mooi uit, maar daar is ook niet zo veel van te zien.

Yelle: Daar zijn ze met de grondwerken gestart, maar daar blijft het dan ook bij. Ze hebben wel alles gerealiseerd van die 17 dingen die ze aangekondigd hebben, dus ik verwacht wel dat het er gaat komen, maar waarschijnlijk op hun tempo. Het zal er volgend jaar wel ergens staan, maar of dat in maart of in oktober zal zijn, dat zal hen niet veel uitmaken, denk ik.

André: Ik verwacht geen punctualiteit van hen.

Ignace: Energylandia heeft een paar jaar geleden ook een GCI aangekondigd, die er uiteindelijk nooit verschenen is. De hypercoaster lijkt mij al wat zekerder, maar of die volgend jaar al opengaat… ik zou er mijn geld niet op durven inzetten. Als je ziet dat hun watercoaster van Intamin ook al is uitgesteld naar volgend jaar… Ik denk dat met hypercoaster Hyperion hetzelfde gaat gebeuren, eerlijk gezegd.

Sven V: Ook Bellewaerde heeft dit jaar een aankondiging gedaan om een nieuw waterpark te bouwen naast hun park. Ik ben benieuwd wat ze daar gaan neerzetten.

 

2017, het jaar van opvallende nieuwigheden in België

Ook in België konden we rekenen op enkele nieuwigheden. Geen wereldschokkende attracties, maar toch waren er enkele opvallende…

Je las een klein deel van het volledige artikel uit Brakesection Magazine December 2017Klik hier om dit nummer te bestellen.

Meer artikels uit #5 (December 2017)

Winkelwagen

Populair:

Met heel veel dank aan onze sponsors:

To Top