De Pretparktoerist – Puglia

Home / Brakesection Magazine / Jaargang 7 (2020) / #1 (Februari 2020) / De Pretparktoerist – Puglia
De Pretparktoerist – Puglia

Op toeristisch vlak zijn er weinig platgetreden paden in Italië. Of het nu gaat om het noorden, met trekpleisters als Firenze en Milaan, of Rome, waar een eeuwige drukte heerst, of Sicilië, waar niet langer de maffia maar wel de toeristen de plak zwaaien – overal lijkt de authentieke charme van Italië ingeruild voor ‘I <3 Italia’-handtassen en selfiesticks. Maar wie graag geniet van een gelato in de schaduw van een Romeins bouwwerk met als enige geluid het ruisen van de wind, die kan het nog net iets zuidelijker zoeken in het land van Ferrari en Versace. En ja, zelfs hier zijn pretparken te vinden. Welkom in de hak van Italië, welkom in Puglia. 

Je spreekt het uit als “poelija”, met een vettige ‘l’. In het Nederlands: Apulië. Verder doet de naam er niet zo toe. Wat er wel toe doet is dat we ons in temperaturen boven de 30 graden bevinden, in een streek die je het makkelijkst terug kan vinden op de kaart als je met een minimum aan verbeelding de hak aan de laars van Italië kan vinden op de kaart. Daar zijn we nu. Puglia. Eén bekende stad? Is er niet. Eén gigantisch populaire trekpleister? Niet te vinden. Een klassieke tourist trap? Nope. Een reis naar Puglia betekent bijna automatisch een rondreis met de wagen. Tenzij je heel creatief kan worden met openbaar vervoer en taxi’s, maar dat zouden we toch willen afraden. Er valt veel te ontdekken in deze streek die de helft van de oppervlakte van Nederland beslaat. Een route samenstellen kan hier dus op vele manieren, maar we geven graag enkele highlights mee. 

Bari 

Laten we beginnen in de hoofdstad van dit Italiaanse landsdeel en in wat waarschijnlijk ook je vertrekpunt zal zijn als je startpunt een internationale vlucht betreft. Gelegen aan de Adriatische kust, waait er meestal een aangename bries door deze belangrijke havenstad. Akkoord, deze stad voelt net iets drukker aan in bepaalde buurten, maar de baresi zijn dan ook met een klein half miljoen. Gooi daar een handvol toeristen bij en er heerst een gezellig bruisende atmosfeer in de straten.  

Rust vind je hier in een wandeling langs de mooie kustlijn. Wie wat dieper de stad in wil trekken, stuit ongetwijfeld op de Basilica San Nicola, of de Sint-Niklaasbasiliek. Haast een millennium staat het gebouw hier recht en de reden waarom dit kerkelijke bouwwerk neergeploft werd, is zeer de moeite. Hier worden namelijk de relikwieën van Sint-Nikolaas van Myra bewaard. Jazeker, de resten van de goedheilig man die op 5 en 6 december pakjes brengt, werden vanuit het originele schrijn in Turkije overgebracht naar hun laatste rustplaats in Bari. Waarom Sinterklaas dan uit Spanje komt, en niet uit Italië of Turkije? Vraag het niet aan ons. 

Verder zijn er nog veel monumenten te ontdekken in deze stad, maar een belangrijk ‘monument’ dat we toch nog willen belichten, is eerder van menselijke aard. Strada delle Orecchiette: geef het in op je gps en je komt uit waar je zijn moet – zeker als je een hongertje krijgt. In dit cosy straatje zitten namelijk de lokale vrouwen de bekende Italiaanse pastasoort ‘orecchiette’ of ‘oortjes’ te draaien. Kom vroeg genoeg op de dag om deze eeuwenoude kunst te aanschouwen. En sla gerust een praatje met de dames. Ze zijn erg trots op hun werk. 

Brindisi 

Brindisi voelt op elk vlak aan als het kleine broertje van Bari. Niet in het minst omdat ook deze stad een haven heeft langs dezelfde kust en omdat ook dit een hoofdstad is – weliswaar niet van de regio maar van de provincie Brindisi. De stad is kleiner, telt een pak minder inwoners, maar slaagt er toch in om levendig aan te voelen. Trek overigens je stevige schoenen aan in deze stad, want er zijn wat hoogteverschillen te overwinnen.  

Het figuurlijke hoogtepunt van Brindisi is het eindpunt van de Via Appia. In de tijd van het Romeinse Rijk was de Via Appia de belangrijkste verbindingsroute tussen Rome en het zuiden van Italië. Hier, op het einde van die lange weg, stonden twee zuilen die deze belangrijke locatie markeerden. Nog eentje staat er overeind. De andere is verhuisd naar …

Lees het volledige artikel in Brakesection Magazine Februari 2020Klik hier om dit nummer te bestellen.