De Pretparktoerist – Odessa

Home / Brakesection Magazine / Jaargang 7 (2020) / #2 (April 2020) / De Pretparktoerist – Odessa
De Pretparktoerist – Odessa

Odessa, parel van de Zwarte Zee, is één van de belangrijkste steden van Oekraïne. Ongeveer 1,1 miljoen mensen kennen hier hun thuisadres. Het is de derde grootste stad van Oekraïne na Kiev en Kharkiv en vormt de voornaamste uitvalbasis van de Oekraïense marine. Daarnaast is dit ook de grootste commerciële zeehaven van het land. In 1794 werd door de Russische keizerin Catharina de Grote de nederzetting tot dan toe Chadzjibej geheten, omgedoopt naar Odessa, een verwijzing naar de voormalige Griekse kolonie Odessos. Dit wordt door de Russen beschouwd als het begin van de huidige stad. Tijdens de periode van het Russische Rijk kreeg deze stad overigens de bijnaam ‘Zuidelijke Hoofdstad’ mee. Al in de achttiende eeuw was deze stad met andere woorden niet onbelangrijk te noemen. Oekraïne staat doorgaans niet bovenaan de lijst met interessante vakantiebestemmingen voor pretparkliefhebbers. Odessa heeft echter meer te bieden dan de meeste westerse toeristen zouden denken, ook op entertainmentvlak. Hieronder een kort overzicht met de niet te missen bezienswaardigheden en een aantal fascinerende weetjes. 

Een streepje cultuur 

Odessa is allerminst een achtergestelde stad en beschikt over een internationale luchthaven vlakbij de stad, de Odessa International Airport. Zonnekloppers komen hier zeker aan hun trekken. De Golf van Odessa heeft meer dan genoeg kustlijn voor handen om iedereen een plaatsje te kunnen bieden. Vermits Odessa aan de noordwestelijke rand van de Zwarte Zee ligt en de haven zelf oostelijk gericht is, kunnen vroege vogels in de zomer elke ochtend genieten van een prachtige zonsopgang. De hipste buurten van Odessa zijn zeker Arcadia en het daaraan gekoppelde Arcadia Beach, boordevol eet- en winkelgelegenheden en een bruisend uitgangsleven. Toeristen die drukte niet erg vinden maar die het iets gezelliger en minder lawaaierig willen, kunnen steeds terecht in de befaamde Deribasivska-straat. Deze promenade is gekend voor zijn talrijke boetieks en andere duurdere winkels en cafés. Het negentiende-eeuwse Odessa Passage is een wandelgalerij en vormt tevens het hart van deze straat. Het is eveneens één van de meest indrukwekkende stukjes architectuur die de stad te bieden heeft. Het nabijgelegen Gorsad-park (letterlijk vertaald ‘Stadstuin’ of ‘Stadspark’) is vooral in de lente de moeite waard. 

Wat verder oostelijk is het vermoedelijk meest bekende herkenningspunt van de stad gelegen: het Nationaal Academisch Theater van Opera en Ballet. Het oorspronkelijke operagebouw opende reeds een eerste maal in 1810 maar ging in 1873 ten onder aan een brand. Vervolgens werd een ander bouwwerk opgetrokken in nieuwe barokstijl, wat in 1887 opende. De bezoekerszaal van het hoofdtheater in Franse rococostijl is adembenemend. Het geheel werd in 2007 gerenoveerd. 

Bezoekers die opera en theater minder kunnen smaken (pretparkfans, anyone?), kunnen misschien hun hart ophalen in het observatorium van Odessa, gekoppeld aan de universiteit van de stad. Dit observatorium uit 1870 is gelegen in het Shevchenko-park en bevat een historische telescoop uit datzelfde jaar! Het is niet het meest indrukwekkende gebouw van de stad, maar liefhebbers van de kosmos die bovendien geen moeite hebben met Engels met een Oekraïens accent zullen zeker hier hun gading vinden.  

Overvloed aan musea 

Museumfans op reis in Oekraïne zijn in Odessa op het juiste adres. Deze stad is het walhalla voor toeristen die ook iets willen bijleren op hun reis. Aanrader is het in 1825 geopende Archeologisch Museum van Odessa. Vlak voor het gebouw, aan de straatkant, staat overigens een kopie van het standbeeld van de ‘Laocoöngroep’. Net naast het Archeologisch Museum is het Literatuurmuseum gelegen. Iets meer zuidelijk vind je het Museum voor Westerse en Oosterse kunst. Ben je meer liefhebber van poëzie dan kan je de Hrets’ka-straat oversteken, daar vind je een museum gewijd aan één van de bekendste Russische dichters aller tijden, Aleksandr Poesjkin. 

Nog 500 meter westelijker ligt een museum waar meer glimmende objecten liggen te rusten: het Museum van de Numismatiek van Odessa. Dat is een duur woord voor de wetenschappelijke studie van alle tastbare vormen en geschiedenis van geld. Verzamelaars van muntstukken mogen dus zeker niet vergeten om hier een kijkje te gaan nemen. Bezoekers die een zoet gerecht niet uit de weg slaan, kunnen daartegenover beter terug richting het noorden lopen naar het Chocolademuseum. Wie graag wil weten wat nu het verschil is tussen Belgische en Oekraïense chocolade, zal hier het antwoord kunnen vinden. Vlakbij vind je ook nog het Historisch Museum van Odessa. Er liggen met andere woorden zeer veel musea in de buurt van het Nationaal Academisch Theater van Opera en Ballet.  

Het ‘Geheimen van de Ondergrond’-museum ligt wat verder uit het historische centrum van de stad, maar is zeker een bezoek waard: in dit niet-alledaagse museum kan je het netwerk aan catacomben onder de stad verkennen. 95 à 97 procent van dit labyrint waren oorspronkelijk …

Lees het volledige artikel in Brakesection Magazine April 2020Klik hier om dit nummer te bestellen.